Srijeda, 3. oktobar Infofest 2018.

Danas u 9h u Kongresnoj sali hotela Avala Resort and Villas održana je radionica ITU-a u saradnji sa Ministarstvom ekonomije Crne Gore na temu Fostering Entrepreneurship and Start up Ecosystems in Montenegro. Radionica je imala cilj da omogući učesnicima da steknu obuhvatno razumijevanje razvoja digitalnih ekosistema, uključujući politiku dizajniranja, implementaciju programa i projekata.

U 10h u Staklenoj sali hotela Avala održana je prezentacija kompanije InfoDom na temu modernizacije javne uprave putem interoperabilnih E2E usluga. Prof. dr Slavko Vidović, generalni direktor InfoDoma i Goran Marković, direktor razvoja poslovanja generalno su govorili o potrebi današnjeg društva da digitalizuje svoju javnu upravu. Mimo spomenutog, naveli su i Smart Industry ekosastave: proaktivne univerzitete, inovativnu privredu, pametnu javnu upravu, otvorene medije i društvo znanja.

Hewlett Packard Enterprise u 10.45h u Staklenoj sali imao je prezentaciju na temu digitalne pobjede – na koji način kompanije ostvaruju pun potencijal u vremenima ubrzane transformacije. Govornik Duško Milošević, HPE Territory Sales Manager – Public and Telco, naveo je da je za kompanije ključno da one transformišu tržište, a ne tržište njih kao i da je nužno gledati pozitivno na digitalizaciju.

U 12h u Staklenoj sali hotela Avala Resort and Villas, kompanija Oracle imala je prezentaciju na temu Evolution of Cloud – Oracle Cloud Platform Autonomous Services. Gospodin Predrag Pečenica, Solution Engineer ponudio je učesnicima platformu, koja je potpuno automna (self-driving, self-securing, self-repairing) i koja može pomoći pri smanjivanju troškova, rizika i ubrzanja donošenje odluka.

Prezentacija na temu Securing Key Attack Vectors Through Advanced Threat Protection održana je danas u 11.45h u Kongresnoj sali hotela Avala Resort and Villas. Gospodin Tomislav Tucibat, Regional Accounts Manager – Adriatics kompanije Fortinet, naveo je da je za optimalnu zaštitu potrebno: pojednostaviti, koordinisati, sarađivati putem Fortinet Security Fabric.

Kompanija Prime Zone prezentovala je na temu gradova budućnosti (Smart Cities) u 12.15h u  Staklenoj sali hotela Avala. Gospodin Vojislav Genić, SAP West Balkans je istakao da su gradovi u početnoj fazi transformacije u pametne gradove i da se sam proces mora odvijati na više nivoa i podrazumijeva: upravljanje, transport, ljude, ekonomiju i E&R.

U 12.30h u Kongresnoj sali, Elektroprivreda Crne Gore održala je prezentaciju na temu digitalne strategije u energetskoj kompaniji. Gospodin Mihailo Gluščević, EPCG – Direkcija za ICT, izvršni rukovodilac, zaključio je da su za jednu ovakvu strategiju ključni: alati, inicijative, uređeni pravni dokumenti, trgovina, pružanje ICT usluga i krovni ugovori.

U organizaciji Ministarstva javne uprave održana je panel diskusija na temu tehnologije, privatnosti I politike privatnosti za digitalnu ekonomiju,. Eksperti iz oblasti zaštite privatnosti I savremenih tehnologija govorili su da se udruženim naporima može stvoriti ambijent u kojem će u 21. vijeku dostupnost podataka, s jedne, i očuvanje podataka s druge strane, postojati zajedno, u svim oblastima.

Pozivno predavanje gospodina Dejana Cvetkovića, CTO Digital Transformation, u Microsoftu, na temu Vještačke inteligencije i njenog uticaja, izazvalo je veliko interesovanje učesnika, a počelo je danas u 17.45h u Staklenoj sali hotela Avala Resort and Villas. Na ovom sjajnom predavanju uz šarmantan istorijski osvrt kroz ilustrativne primjere, gospodin Cvetković je slikovito i više nego uspješno prikazao uticaj AI na naš život danas, uz pitanje za sve nas, kako će uticati AI na naš život kroz 25 godina?

Ministarstvo javne uprave imalo je još jednu prezentaciju danas u 18h u Kongresnoj sali, na temu open data: život u svijetu u kojem upravljaju podaci.  Bojana Bajić, načelnica Direkcija za elektronske registre, govorila je o pojmu otvorenih podataka i navela da su to: informacije koje nastaju djelovanjem organa javne vlasti, a čijom se upotrebom u komercijalne i/ili nekomercijalne svrhe može stvoriti dodatna vrijednost, digitalni podaci dostupni na internetu, koji se mogu ponovo upotrijebiti u svrhu različitu od one za koju su nastali, objavljuju se u otvorenom i mašinski čitljivom formatu koji je moguće računarski obrađivati i analizirati. Mimo spomenutog, navela je i portal otvorenih podaka – dostupan svima.

Kompanija Crnogorski Telekom u 18.45h u Kongresnoj sali imala je prezentaciju na temu smart rješenja Crnogorskog Telekom – primjeri iz prakse. Vuk Vukašinović i Radovan Vukotić, predstavnici kompanije govorili su o NB-IOT mobilnoj tehnologiji, koja je specijalno prilagođena za IoT i zahtjeve prenosa malih količina podataka. Naveli su i dobre primjere iz prakse: monitoring kvaliteta vazduha i nivoa buke u Herceg Novom i pametno navodnjavanje vinograda u Podgorici.

U Kongresnoj sali hotela Avala na kraju današnjeg dana održana je retrospektivna prezentacija dostignuća kompanije Čikom na temu 25 godina informatičke evolucije. Vladan Tabaš, generalni direktor je spomenuo neke od poslovnih uspjeha kompanije, kako je kompanija rasla uz Infofest, istakao brojne projekte poput: WAN Uprava carina Crne Gore, prvi IBS u Srbiji i Crnoj Gori, eDMS Državnih organa Crne Gore, sistemsku infarstruktura za eDMS i brojne  druge.

U čast Infofest-ovih i Čikomovih 25 godina, organizovana su dva sjajna koncerta. U sklopu ovog Posebnog programa, učesnike je oduševio sjajan gitarski duo „Bulatović – Nikčević“, umjetnici koji od zaborava čuvaju crnogorske melodije, a koji su kvalitetnim izvedbama svjetskih klasika zavrijedili nastupe u najprestižnijim koncertnim dvoranama svijeta. Od 21h na plažnom baru „Avale“ realizovan je još jedan lijep poklon učenicima 25.-og Infofest-a, rok koncert benda „Crveno i crno“, majstora klupske svirke, prepoznate i van granica Crne Gore. Time je završeno ovo divno budvansko Infofest veče za pamćenje.