Četvrtak, 4. oktobar Infofest 2018

Danas je u 11h u Kongresnoj sali održana prezentacija kompanije Symantec na temu Symantec Integrated Cyber Defence. Gospodin Davor Perat iz regionalnog predstavništva ove kompanije u Zagrebu, naveo je da je kompanije osnovana još 1982. godine i da je opstala na tržištu. Mimo toga, govorio je o širokoj lepezi proizvoda Symantec-a u oblasti end point-a, proxy-ja, email-a, cloud-a,; predstavio je koncept integrisane sajber odbrane.

Marija Vujić, OSA, rukovodilac prodajnog programa UniDocs  govorila je o Osa Računarskom inženjeringu u 10.45h, u Staklenoj Sali, na temu upravljanja poslovanjem, poslovnim procesima, dokumentima i podacima kroz integralno DMS&ERP rješenje – UniDocs Business Box. Ovom prilikom istakla je da je  DMS sistem neophodan da objedini dokumente, kao stvarne nosioce informacija sa različitim IT sistemima struktuiranog tipa (ERP, CRM, HR, …) i tako uspostave jedinstvo poslovnih procesa i informacija o poslovanju, te optimizuju samo poslovanje.

Kompanija Saga predstavila se na temu tehnologija u službi potrošača 4.0 u 11.30h u Staklenoj sali hotela Avala. Gospodin Vukašin Vlahović, direktor Sektora prodaje inspirativno je obradio temu prodaje, te razložio važnost poznavanja konzumenta, njegovo kretanje, navike, te važnost pravljenja baze podataka za kupca i dobru komunikaciju sa njima.

U 11.45h u Kongresnoj sali renomirana kompanija Čikom imala je prezentaciju na temu digitalne transformacije lokalnih uprava. Govornice Milica Gogić, Ana Nives Radović i Milijana Vukotić Jelušić, na prezentaciji, istakle su da je za transformaciju uprava neophodno krenuti od ljudi, strategija, saradnje, pa tek onda krenuti na samu transformaciju uprave. Pokretači ovakvih transformacija uvijek moraju biti potrebe korisnika.

Današnje predavanje po pozivu na temu  Unique „Green“ Data Center Lefdal Mine održao je Fabian Schäfer, Rittal GmBH &Co. KG, Group Leader Portfoliomanagement IT System Solutions, u 12.30h u Kongresnoj sali hotela Avala. Generalno je govorio o inovativnim rješenjima, koja su implementirana u Lefdal data centru, te otvaraju brojne mogućnosti razvoja DC tehnologije i industrije i ukazuju na potpuno nove pravce na ovom polju.

Dragan Ninić, menadžer sektora za razvoj poslovanja u kompaniji Lanaco, govorio je na temu iskustva u SaaS distribuciji softvera, u 12.15h u Staklenoj sali hotela Avala. Istakao je prednosti i izazove pri implementaciji SaaA softvera i dao Lanaco odgovor: koncept vertikalnog pristupa,. Spomenuti su i brendovi: EcoOne, EdulS, Soho Station 24, Careoll.

Kompanija Infostream imala je prezentaciju na temu digitalizacije poslovnog procesa – registri dozvola i licence u 13h u Staklenoj sali hotela Avala. Generalno je bilo riječi o: potrebi za razvojem i implementacijom digitalnog upravnog postupka, softverskoj arhitekturi informacionog sistema, upravnom postupku i podjeli uloga u sistemu, opisu procesa, izvještavanju i administraciji, digitalizaciji upravnog postupka u informacionom sistemu Direkcije za saobraćaj Crne Gore.

Nakon prezentacija, učesnici Infofesta uživali su u muzici fantastičnog dueta violin i viola, sa nazivom “Dame Infofestu”, koje su izvele savremene kompozicije u 13.30h u Aperitiv baru hotela Avala.

Druga sesija naučne-stručne konferencije Info Pulse 2018, koja je počela u 16h u Kongresnoj sali predstavila je pet radova, koji su pokazali naučne i stručne rezultate u različitim oblastima.

U isto vrijeme u Staklenoj sali hotela Avala održano je savjetovanje za učesnike Infofest-a na temu informatike u savremenom sportu – tehnologije u prevenciji dopinga. Ivan Vasiljević I Bojan Mašanović govorili su o dijagnostici kao fundamentalnoj vrijednosti, koja je pokretač svih vrhunskih rezultata u sportu i naveli kako svaki ozbiljan sportista mora koristiti alate za dijagnostiku kako bi mjerio, testirao i evaluirao svoje rezultate. Ovaj metod mora biti i opšte primjenjiv kad je riječ o sportu. Takođe, spomenut je i časopis Fakulteta za sport, te su se i kroz primjere iz opšte prakse, objasnile stavke prezentacije.

Pošta Crna Gore imala je retrospektivnu prezentaciju.  Aleksandra Perović, rukovodilac Službe za filateliju i međunarodnu saradnju govorila je o tome kako su prezentirani proizvodi Pošte na samom Infofest-u, koji, kao prostor i povod, koji okuplja više od 1000 učesnika iz različitih oblasti, mahom IT sektora, jeste idelano mjesto kako za promociju, tako i za sklapanje novih poznanstava, poslovne saradnje…

“Veče sa prijateljima”, uz bend “Beauty and the Beast”, i najveće hitove domaće i strane pop i rock muzike, na terasi Restorana “Avala”, uz dobro vino i mnoštvo učesnika, na divan način je zaključilo divan festivalski dan.