Infofest 2011

XVIII INFOFEST – ISPIT ZRELOSTI

Osamnaesto INFOFEST okupljanje treba da predstavlja punoljetstvo jedne od najznačajnijih ICT manifestacija u Jugoistočnoj Evropi. No, zvučaće neskromno, ali je Festival informatičkih dostignuča fazu svog mladalačkog sazrijevanja davno završio. Zbog toga je ovogodišnji slogan INFOFEST-a „Ispit zrelosti“ samo blaga asocijacija na godine trajanja, ali i poruka javnosti da je odnos prema informacionim i komunikacionim tehnologijama, zapravo pravi ispit zrelosti čitavog društva.

Od prvog festivalskog druženja davne 1994. godine, vidjelo se da je INFOFEST prava i odlično realizovana ideja. Svih ovih godina, na jednom mjestu smo imali vodeće svjetske i regionalne ICT kompanije, najznačajnije autoritete iz ove oblasti, donosioce odluka u velikim korisničkim sistemima, uspješne mlade autore..

Više od 16.000 pojedinaca je, do sada, imalo status zvaničnog učesnika Festivala. Oko 170 kompanija, uključiujući i one najveće kao što su Microsoft, Oracle, IBM, H/P, Ericsson, Cisco Systems, procijenilo je da se na ovom Festivalu treba predstaviti u zvaničnom programu. Razumijevajući složenu i visoko upotrebljivu misiju INFOFEST-a u širenju informatičke kulture, Vlada Crne Gore je ovaj Festival proglasila manifestacijom od državnog značaja.

Svaki INFOFEST je bio poprište novih ideja, pozitivnih iskustava, dobre komunikacije, trajnih kontakata. Slali smo poruke javnosti, pionirski objašnjavali smisao informacionog društva, uspjevali da nametnemo ICT kao značajnu javnu temu. Promovisali smo mladost, pomogli novim firmama da stasaju i postanu tržišni lideri, obezbjeđivali najbolji mogući uvid u stanje ICT-a u regionu…

Sve to se odvijalo u atmosferi organizacione perfekcije, sadržajnog bogatsva i nezamjenjive neposrednosti u uzajamnoj komunikaciji učesnika. Zbog svega, termin narednog INFOFEST-a se upisivao u kalendare već u januaru. Oni koji su već učestvovali, dolazili su ponovo, zajedno sa stotinama novih ICT lica.

I mediji su brzo shvatili značaj Festivala. Zbog toga su, u toku INFOFEST-a, novinski stupci i televizijski programi ispunjeni novostima iz ICT svijeta, saopštenim na Festivalu. Više od 20 redakcija, svake godine, akredituje svoje izvještače za praćenje Infofest-a.

Bez obzira na pohvale, Organizator je uvijek nastojao da sledeći Festival bude drugačiji od prethodnog, da isprati trendove, da pruži nove sadržaje, da … Pohvale su Organizatoru značile obavezu da se ne ponavlja i da ostane svjež. Tako je bilo i na INFOFEST-u 2011. Naročito na njemu!

Najznačajniji INFOFEST-ov rođendan obilježen je promjenom mjesta održavanja. Umjesto „Avale“ i „Mogrena“, sva programska zbivanja odvijala su se u predivnom ambijentu hotela „Maestral“, u čarobnom okruženju ljupkog primorskog mjesta Pržna i kraljevski veličanstvenog Miločera.

U ime proteklih godina, očuvaćena je i stečena vezanost za stari budvanski grad – svih festivalskih dana bio je organizovan „shutl“ prevoz na liniji „Mogren“ – „Maestral“. Novi ambijent nije predstavljao jedinu INFOFEST-novost. Kao i do sada, Festival je bio obogaćen novim programima, formama u kojima se izvode, animativnim sadržajima. Riječju, ove godine, INFOFEST je zaista bio drugačiji.

I na našem 18. okupljanju imali smo prilike da vidimo i čujemo najznačajnije ICT kompanije iz svijeta i regiona, u prezentacionim formama, štandovima na INFOFEST-izložbi ili specijalnim programima. Na panel-raspravama i okruglom stolu razmatrane su najaktuelnije problemske teme. Najuspješniji autori su predstavili svoje radove u posebnoj formi. Dnevna “Video hronika Festivala“ emitovana je u redovnim TV programima. Sa televizijom „Atlas“ napravljen je i INFOFEST-studio za direktna uključenja.

Pored predstavnika državne uprave, finansijskog sektora, javnih preduzeća, velikih poslovnih sistema i univerziteta iz regiona, više od 300 studenata besplatno je pratilo festivalske programe. Naravno, sve važne Infofest „priče“ objavljene su u Katalogu Festivala. Regulatorna tijela zemalja regiona iz oblasti elektronskih komunikacija održala su svoju tradicionalnu međunarodnu Konferenciju. Nesporni internacionalni autoriteti, poput gospodina Isaka Adižesa govorili su na „zadatu temu“… Na osamnaestom INFOFEST-u nije bilo pasivnih posmatrača, već su svi prisutni, na svoj način, bili aktivni učesnici.

Festival je, čak više nego prethodnih godina, bio obogaćen animativnim i umjetničkim programima, izletima, zabavom.

STRATEGIJA INFORMACIONOG DRUŠTVA 2011-2016

Najznačajniji događaj trećeg dana Festivala svakako predstavlja završna sesija Javne rasprave o Nacrtu Strategije informacionog društva za period 2011. do 2016. godine koju je organizovalo “Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije Crne Gore”.

Uvodno izlaganje održao je potpredsjednik Vlade i ministar za informaciono društvo i telekomunikacije prof. dr Vujica Lazović.

Članovi tima koji je radio na nacrtu strategije detaljno su izložili uočene probleme sa kojima se suočava Crna Gora u nastojanju da izgradi savremeno informaciono društvo i aktuelne potrebe građana i privrede uslovljene razvojem info-tehnologija.

Predložena rješenja nastala su kao spoj primjera dobre prakse država u svijetu, prilagođenih specifičnostima i mogućnostima Crne Gore i određenih težnji kreatora Strategije da izbalansiraju, ponekad suprotstavljene, interese telekomunikacijskih operatera sa potrebama građana i njihovim finansijskim mogućnostima.

Uslijedila je zanimljiva, veoma kritička ali konstruktivnu diskusija predlagača i mnogobrojnih učesnika ove sesije.

Zaključci, koje je iznio prof.dr. Vujica Lazović, upućuju na činjenicu da su predlagači ove Strategije imali mnogo sluha za potrebe građana, kao krajnjih, ali najvažnijih korisnika pogodnosti koje pruža informaciono društvo.

DODJELA SERTIFIKATA

Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije Crne Gore organizovalo je dodjelu sertifikata mladim informatičari-ma.

Pogled u budućnost ovih mladih ljudi i njihova odluka da svojim znanjem doprinesu tlu sa koga su ponikli, predstavlja i viziju informacionog društva Crne Gore.

10 za 10

“Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije Crne Gore” predstavilo je deset uspješnih projekata iz oblasti info-tehnologija na prvoj popodnevnoj sesiji četvrtog dana INFOFEST-a.

Izabrani projekti izazvali su veliko interesovanje posjetilaca Festivala.

Do novog susreta

Ceremonija uručenja nagrada i zatvaranje Festivala održala se u Kongresnoj sali hotela “Maestral”.

Posljednji trenuci Festivala uvijek su predstavljali vrijeme za zakasnele razmjene posjetnica, vrijeme za ugovaranje radnih susreta novih poslovnih saradnika narednih nedelja u Podgorici, Beogradu, Zagebu, Ljubljani…

Ovogodišnje završno veče Festivala označilo je i kraj vrelog ljeta, koje je neobično dugo trajalo.

Nekada tradicionalno “Veče sa Budvanima” dobilo je novu dimenziju u intimnom ambijentu “Barke” uz zvuke gitara i bogatu trpezu koja karakteriše posljednje veče INFOFEST-a. Gužvu u “Barci” nije umanjila ni važna utakmica između reprezentacija Crne Gore i Engleske, niti je raspoloženje prisutnih pokvario iznenadni pljusak koji je zaprijetio da “Barku” pretvori u Nojevu barku.

Iza osamnaestog INFOFEST-a ostaće sjećanje na lijepe trenutke koje je pratilo divno vrijeme i toplo more, burne i konstruktivne diskusije, sadržajne prezentacije i nekakav osjećaj da, uprkos nemirnom moru ekonomske krize, IT barka INFOFEST-a brodi u dobrom smjeru.

PROGRAM XVIII INFOFEST-a02 – 08.10.2011, Hotel “Maestral”, Miločer – BudvaOPŠTA AGENDA

Dolazak i registracija učesnika Welcome Desk 02.10. do 20.00
Otvaranje Festivala Terasa 02.10. u 20.30
Prezentacioni program Kongresna sala i “Plavi salon” 03 – 07.10.
Infofest-izložba Recepcijski hol 03 – 07.10.
Aktuelna pitanja u regulaciji sektora elektronskih komunikacija
IX međunarodna konferencija regulatornih tijela
Kongresna sala – part. C 03 – 04.10.
Informaciono društvo kao faktor približavanja Evropskoj Uniji –   INFOFEST – parlament Kongresna sala – part. A 03.10.
Autorski radovi “Plavi salon” 04. i 06.10.
EU Instrument for Pre-Accession (IPA) funds in CEE – seminar “Plavi salon” 05.10.
Nacrt Strategije razvoja informacionog društva od 2011. do 2016. –  završna javna rasprava Kongresna sala 05.10.
E-servisi u poštanskom saobraćaju – Prvo menadžment-savjetovanje  poštanskih uprava “Plavi salon” 06 – 07.10.
“10 za 10”  – prezentaciona sesija uspješnih projekata Kongresna sala – part. A 06.10.
Društvene mreže – mogućnosti i dileme  – okrugli sto Kongresna sala – part. C 06.10.
Primjena ICT u organima državne i javne uprave – savjetovanje Kongresna sala – part. C 07.10.
Uručenje nagrada i zatvaranje Festivala Kongresna sala 07.10. u 17.30
Završno veče “Barka” 07.10. u 21.00
Odlazak učesnika Recepcija 08.10.
ponedjeljak, 03. oktobar

 početak  završetak  mjesto  sadržaj
 10.00  10.30 Kongresna sala Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost Crne Gore
– “Deset godina rada Agencije”
 10.45  11.15  “Plavi salon”  IT Excellence –
“Iskustvo implementacije Help deska u enterprise okruženju
na MS System Center-u Service Manager-u 2010”
 11.00  11.30 Kongresna sala – part. A  Zavod za statistiku Crne Gore – “Godina statistike”
 11.00  14.00 Kongresna sala – part. C “Aktuelna pitanja u regulaciji sektora elektronskih komunikacija”
Međunarodna konferencija (sesija 1)
nosilac: Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost Crne Gore
 11.30  12.30  “Plavi salon” Telegroup – “Latest Trends in Aastra Unified Communication Solutions”
 11.45  12.15 Kongresna sala – part. A  Sap West Balkans – “Nove tehnologije u SAP-u (HANA, mobility)”
 12.30  13.00 Kongresna sala – part. A  Ekskluzivni učesnik: E-Smart Systems – “Smart biznis Lync”
 12.45  13.15 “Plavi salon”  JISA – “ECDL za konkurentnost u Evropi”
 17.30  19.00 Kongresna sala – part. A  INFOFEST – parlament: “Informaciono društvo kao faktor pridruživanja Evropskoj Uniji”
 19.15  19.45 Kongresna sala – part. A  Radio – difuzni centar – “Digitalna televizija u Crnoj Gori – DVB-T2”

utorak, 04. oktobar

početak  završetak  mjesto  sadržaj
 10.00  10.30  Kongresna sala – part. A  Ekskluzivni učesnik: ASW Inženjering – “ASW tehnologija i rešenja u clouding-okruženju”
 10.00  13.00  Kongresna sala – part. C  “Aktuelna pitanja u regulaciji sektora elektronskih komunikacija”
Međunarodna konferencija (sesija 2)
nosilac: Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost Crne Gore
 10.00  12.15  “Plavi salon”  Ekskluzivni učesnik: Saga – “Interactive Banking kroz finansijski portal”
 10.45  11.15  Kongresna sala – part. A Ekskluzivni učesnik: ABBYY – “Snaga veštačke inteligencije i najmodernijih rešenja
u procesu transformacije dokumenata u upotrebljive informacije”
 11.30  12.00  Kongresna sala – part. A  Ekskluzivni učesnik: Pošta Crne Gore – “Web-telegrami”
 12.15  12.45  Kongresna sala – part. A  Telenor
 17.00  19.45  “Plavi salon”  Autorski radovi – sesija 1
 18.30  19.00  Kongresna sala  doMEn
 19.15  19.45  Kongresna sala Ekskluzivni učesnik: Crnogorski Telekom – “Virtuelni Desktop, Integridesk “PCaaS”
rješenje Crnogorskog telekoma”

srijeda, 05. oktobar

 početak  završetak  mjesto  sadržaj
 10.00  10.30  Kongresna sala  Ekskluzivni učesnik: MFC – Mikrokomerc – “Od aplikacije do platforme”
 10.00  10.30  “Plavi salon”  S&T Crna Gora – “Nacionalni registri”
 10.45  12.00  Kongresna sala  Ericsson Nikola Tesla – “Innovation for the Networked Society”
 11.00  13.00  “Plavi salon” “EU Instrument for Pre-Accession (IPA) funds in CEE”
(seminar – Ludo de Bock, Microsoft Corporation)
 12.15  12.45  Kongresna sala  Ekskluzivni učesnik: Oracle
 14.45  15.30  Kongresna sala  Kreditni biro Crne Gore
“Tehnološki i poslovni izazovi u rješenju Kreditnog biroa Crne Gore”
 16.15  16.45  Kongresna sala  Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije Crne Gore
– “Sigurnim korakom ka digitalnoj Crnoj Gori”
 17.00  19.00  Kongresna sala Nacrt Strategije razvoja informacionog društva od 2011. do 2016. godine
(završna javna rasprava)
nosilac: Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije Crne Gore
 19.15  19.45  Kongresna sala Crnogorski Telekom – “Unapređenje tehnoloških sistema i alata u cilju podizanja
kvaliteta usluga i zadovoljstva korisnika”

četvrtak, 06. oktobar

 početak  završetak  mjesto  sadržaj
 10.00  10.30  Kongresna sala  Ekskluzivni učesnik: Čikom – “Premrežimo nebo (1)”
 10.00  13.30  “Plavi salon”  “Elektronsko poslovanje – nova šansa za Poštu” (Prvo menadžment savjetovanje poštanskih uprava  (sesija 1) – nosilac: Pošta Crne Gore)
 10.45  11.15  Kongresna sala SRC Sistemske integracije – “DMS – pravi put do uređenih procedura i tokova dokumentacije”
 12.00  12.30 Kongresna sala  Ekskluzivni učesnik: Asseco SEE – “The Future of Payment Solutions”
12.30 13.00 Kongresna sala Asseco SEE – “ASEBA JiMBa – Mobile Banking Solution”
13.00 13.30 Kongresna sala Asseco SEE – “New iBank Vision”
 16.30  17.30 Kongresna sala – part. A  “10 za 10” (Prezentaciona sesija uspješnih projekata)
nosilac: Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije Crne Gore
 17.00  19.45  “Plavi salon”  Autorski radovi – sesija 2
 17.45  19.15  Kongresna sala – part. C  “Društvene mreže – mogućnosti i dileme” (Okrugli sto)
nosilac: Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije Crne Gore
 19.15  19.45  Kongresna sala – part. A  Microsoft Montenegro – “Poslovna inteligencija”

petak, 07. oktobar

 početak  završetak  mjesto  sadržaj
 10.00  10.30 Kongresna sala – part. A  Fond za zdravstveno osiguranje Crne Gore
“Informacioni sistemi opštih bolnica (ISOB)”
 10.00  10.30 Kongresna sala – part. C  Cisco Srbija – “Cisco Videoconferencing novosti”
 10.00  10.30  “Plavi salon”  S&T Crna Gora – “eUprava”
 10.45  11.15  Kongresna sala – part. A Agencija za ljekove i medicinska sredstva Crne Gore
– “Informacioni sistem Agencije i povezivanje sa Zdravstvenim informacionim sistemom Crne Gore”
 10.45  11.15 Kongresna sala – part. C Fakultet za informacione tehnologije – Univerzitet Mediteran
“Savremeni koncepti visokog obrazovanja u ICT”
 11.00  13.45 “Plavi salon” “Elektronsko poslovanje – nova šansa za Poštu”
(Prvo menadžment savjetovanje poštanskih uprava (sesija 2) – nosilac: Pošta Crne Gore)
 11.30  12.00 Kongresna sala – part. A  Čikom – “Premrežimo nebo (2)”
 11.30  12.45 Kongresna sala – part. C Savjetovanje: “Primjena ICT u organima državne i javne uprave”
nosilac: Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije Crne Gore
 13.00  14.00 Kongresna sala – part. C Dodjela edukacionih sertifikata mladim informatičarima
(Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije Crne Gore)

INFOFEST 2011 – AUTORSKI RADOVI

Stručni odbor INFOFEST-a kojim predsjedava prof. dr Milica Pejanović – Đurišić, završio je polovinom avgusta mjeseca recenziju autorskih radova. Na javni konkurs Organizatora, koji je trajao do 10. avgusta, pristiglo je 64 rada.

Nakon recenzije, Stručni odbor Festivala odabrao je 20 radova koji sui prezentirani na ovogodišnjem INFOFEST-u i objavljeni u festivalskom Katalogu. Prezentacije radova održavale su se u sali hotela Mogren.

AUTORSKI RADOVI

 • AN IMPROVEMENT TO THE TIME NEEDED FOR GENERATING (PROBABLE) PRIMES NUMBERS (mr Dragan Vidaković, Gimnazija Ivanjica, mr Duško Parezanović, Gimnazija Ivanjica)
 • SOFTVERSKI SISTEM ZA PRIJAVLJIVANJE I PRAĆENJE KONKURSA ZA DODELU SREDSTAVA U ORGANIMA POKRAJINSKE UPRAVE AP VOJVODINE – eKONKURSI ( Vesna Popović, Uprava za zajedničke poslove pokrajinskih organa, prof.dr Zoran Konjović, Uprava za zajedničke poslove pokrajinskih organa, mr Milan Paroški, Uprava za zajedničke poslove pokrajinskih organa, prof.dr Zoran Konjović, Fakultet tehničkih nauka, dr Boško Ivanišević, Prozone doo)
 • POBOLJŠANJE ORGANIZACIJE ATRIBUTA U RELACIONIM BAZAMA PODATAKA ( Jaroslav E. Poliščuk)
 • AGILE DIZAJN TEST SLUČAJEVA MYERSOVIM UZROČNO POSLJEDIČNIM GRAFOM (Zdravko Kordic, Elektrotehnički fakultet Banja Luka, Ratko Dejanović, Elektrotehnički fakultet Banja Luka)
 • KOMPARATIVNA ANALIZA HIBERNATE I EJB TEHNOLOGIJE ( Aleksandar Nikolić, Fakultet organizacionih nauka u Beogradu, Ilija Antović, Fakultet organizacionih nauka u Beogradu, Siniša Vlajić, Fakultet organizacionih nauka u Beogradu, Miloš Milić, Fakultet organizacionih nauka u Beogradu, Dušan Savić, Fakultet organizacionih nauka u Beogradu, Vojislav Stanojević, Fakultet organizacionih nauka u Beogradu, Saša D. Lazarević, Fakultet organizacionih nauka u Beogradu)
 • RAZVOJ INTERNET APLIKACIJA ZA MOBILNE UREĐAJE U 3G I WiFi OKRUŽENJIMA ( Zlatko Dejanović, Elektrotehnički fakultet Banja Luka, Daniel Kurtjak, Elektrotehnički fakultet Banja Luka, Ratko Dejanović, Elektrotehnički fakultet u Banja Luka)
 • A SECURE APPLICATION IN SOA-BASED M-GOVERNMENT SYSTEM ( Goran Đorđević, Zavod za izradu novčanica i kovanog novca NBS, Milan Marković, Banca Intesa ad Beograd)
 • UPRAVLJANJE RAZVOJEM E-ZDRAVSTVA (mr Milovan Obradović, Vojnomedicinska akademija Beograd)
 • WEB APLIKACIJA ZA MATRIČNA IZRAČUNAVANJA IMPLEMENTIRANA U PHP/MYSQL OKRUŽENJU (Pepic H. Selver, Tasic B. Milan, Department za matematiku i informatiku, PMF Niš)
 • PHP IMPLEMENTACIJA PROŠIRENOG INVERZA (Pepic H. Selver, Tasic B. Milan, Department za matematiku i informatiku, PMF Niš)
 • MODEL SISTEMA POSLOVNE INTELIGENCIJE ZA ANALIZU IMPLEMENTACIJE GLOBALNIH STANDARDA U LANCIMA SNABDIJEVANJA (mr Tamara Bodiroga, S&T Crna Gora, Dr Ljiljana Kašćelan, Ekonomski fakultet Podgorica)
 • PRIMENA ISTRAŽIVANJA PODATAKA U PROCENI KLIJENATA U BANKARSTVU (Desa Marinković, Banka Poštanska štedionica, Beograd)
 • ANALIZA ISTRAŽIVANJA FAKTORA NEUSPJEHA IT PROJEKATA U CRNOJ GORI I SRBIJI (Gordana M. Tomić, magistrant Ekonomskog fakulteta u Podgorici)
 • CAN THE NEW EUROPEAN REGULATORY FRAMEWORK ENSURE PRESERVING THE OPEN AND NEUTRAL CHARACTER OF THE INTERNET? (Marina Brkljačić, Croatian Post and Electronic Communications Agency, Zagreb, Zdravko Jukić, Croatian Post and Electronic Communications Agency, Zagreb)
 • HEXT TWO DECADES OF THE INFORMATION AND COMMUNICATION TECHNOLOGU (ICT) AND ITS IMPACT ON ENERGY MANAGEMENT (Duško Lukač, Reheinsche Fachhochschule Koln-University of Applied Science, Chatzimichailidou Maria Mikela, Democritus University of Thrace, Department of Production and management Engineering, Greece)
 • MOGUĆNOSTI PRIMENE OPTIČKIH WDM MREŽA SA OBS KOMUTACIJOM U DISTRIBUCIJI MULTIMEDIJSKIH SADRŽAJA (Danka Pevac, Visoka škola strukovnih studija za informacione i komunikacione tehnologije, Beograd, Miroslav Pevac, Banka Poštanska štedionica Beograd)
 • POZITIVAN UTICAJ PRIMENE JAVA PROGRAMSKOG JEZIKA U GRAFIČKOM PREDSTAVLJANJU PROBLEMA U NASTAVI MATEMATIKE (Muzafer Saračević, PMF, Univerzitet Niš, Sead Mašović, PMF, Univerzitet Niš, Faruk Selimović, Departman za prirodno-tehničke nauke, Univerzitet u Novom Pazaru)
 • INTEGRISANJE ELEARNING ALATA I OKRUŽENJA PRIMJENOM WEB SERVISA (Dženan Strujić, Fakultet za informacione tehnologije, Univerzitet “Mediteran” Podgorica, Ramo Šendelj, Fakultet za informacione tehnologije, Univerzitet “Mediteran” Podgorica)
 • DINAMIČKO KREIRANJE MATERIJALA ZA E-UČENJE (Mladen Bukilić, Fakultet za informacione tehnologije, Univerzitet “Mediteran” Podgorica, Ramo Šendelj, Fakultet za informacione tehnologije, Univerzitet “Mediteran” Podgorica)
 • PRIMENA IP TEHNOLOGIJE U SCADA SISTEMIMA (Nina Čukić, Energoprojekt-Entel, Bojan Milinković, Energoprojekt-Entel, Željko Vasiljević, Energoprojekt-Entel)
 • SAVREMENE METODE ZA MULTIMODALNU BIOMETRIJU (Ivan Milenković, Univerzitet u Beogradu, FON, Dušan Starčević, Univerzitet u Beogradu, FON, Miroslav Minovic, Univerzitet u Beogradu, FON, Vladan Pantović, Energoprojekt Energodata)
 • PRIMENA GEOGRAFSKOG INFORMACIONOG SISTEMA U CILJU STVARANJA NOVIH IZVORA PRIHODA U OBLASTI POŠTANSKOG SAOBRAĆAJA ( Biljana Grgurović, Visoka škola strukovnih studija za informacione i komunikacione tehnologije, Slavica Štrbac, Visoka škola strukovnih studija za informacione i komunikacione tehnologije, Mirjana Popović, Visoka škola strukovnih studija za informacione i komunikacione tehnologije, Beograd)
 • VIŠEKRITERIJUMSKA ANALIZA ZA IZBOR SOFTVERSKE TEHNOLOGIJE NA PRIMERU SUBP METODOM AHP (Mladen Vidić, Saobraćajni fakultet Doboj, Univerzitet u Istočnom Sarajevu)
 • PODSISTEM RESTRIKTIVNE AUTORIZACIJE IBM DB2 LBAC PREMA TEORIJSKOM MODELU SISTEMA MRA (Mladen Vidić, Saobraćajni fakultet Doboj, Univerzitet u Istočnom Sarajevu)
 • PRIJATELJSKA ROMING MREŽA – FRIENDLY ROAMING NETWORK (Ratko Drobnjak, Mtel d.o.o. – Podgorica, Dejan Jauković, Mtel d.o.o. – Podgorica)

INFOFEST 2011 – NAGRADE I PRIZNANJA

INFOFEST je selektivna manifestacija (pravo učešća se stiče na osnovu poziva selekcionih organa Festivala), sa umjerenim takmičarskim karakterom, zbog dodjele nagrada i priznanja. Zvanični INFOFEST sadržaji odvijaju se kroz nekoliko različitih programskih formi (kompanijska izložba, promocione i stručne prezentacije, autorski radovi, okrugli sto, tematske konferencije, panel-rasprave …). U programu nastupaju vodeće svjetske i regionalne ICT kompanije, renomirani međunarodni eksperti, autori najboljih stručnih radova, ključni korisnici IC tehnologija. Pored zvaničnih programa, u okviru Festivala održava se i niz pratećih i animativnih sadržaja koji doprinose inspirativnoj i relaksantnoj poslovnoj atmosferi.

NAGRAĐENI NA INFOFESTU 2011

Na završnoj zajedničkoj sjednici Upravnog i Stručnog odbora Festivala informatičkih dostignuća-INFOFEST 2011 održanoj 7. oktobra 2011. Godine u Miločeru, donijeta je sljedeća

O D L U K A

O dodjeli nagrada i priznanja najuspješnijim učesnicima ovogodišnje manifestacije:

INFOFEST 2011 dodjeljuje priznanje za kvalitet autorskog rada „Primjena IP tehnologije u SCADA sistemima“, grupi autora Nina Čukić, Bojan Milinković, Željko Vasiljević-Energoprojekt Entel.

Festival informatičkih dostignuća-INFOFEST 2011 iskazuje zahvalnost Radio-difuznom centru Crne Gore za pomoć u obezbjeđenju tehničkih preduslova za organizaciju manifestacije.

Za konstantan doprinos razvoju telekomunikacionih usluga i obogaćenje korisničkih servisa dodjeljuje se priznanje kompaniji Crnogorski Telekom.

Stručni i Upravni odbor dodjeljuju priznanje Fondu za zdravstveno osiguranje Crne Gore za visok nivo razvoja i integracije rješenja u oblasti zdravstva.

INFOFEST 2011 izražava zadovoljstvo zbog činjenice da je, u zvaničnom programu, čak osam kompanija nastupilo prvi put. Za najbolji debitanski nastup, na ovogodišnjem festivalu, dodjeljuje se priznanje Zavodu za statistiku Crne Gore – MONSTAT uz zahvalnost na podršci u organizaciji akcije „Studenti na INFOFEST-u“.

Stručni odbor INFOFEST-a 2011 pohvaljuje projekat „ASEBA JIMba-mobile banking solution“ kompanije Asseco SEE.

Najbolji izložbeni nastup na INFOFEST-u 2011 imala je partnerska grupa, kompanija Energorojekt-Energodata-Beograd, Žejn-Slovenija, ABBYY-Ukrajina i PFU/Fujitsu-Njemačka.

Stručni Upravni odbor dodjeljuje priznanje Pošti Crne Gore za razvoj i implementaciju projekta „Web telegrami“.

Stručni Upravni odbor INFOFEST-a 2011 dodjeljuje posebno priznanje kompaniji ASW Inženjering za konkretizaciju koncepta Cloud Computing-a kroz projekat „asw-dominus“.

Specijalno priznanje za kvalitet i inovativnost projektnog rješenja dodjeljuje se kompaniji E-Smart Systems, za projekat „Smart biznis Lync“.

Imajući u vidu višegodišnji doprinos međunarodnom renomeu Festivala informatičkih dostignuća, a povodom desetogodišnjice rada, organizator dodjeljuje veliko priznanje INFOFEST-a Agencijii za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost Crne Gore.

Nagrada za najbolji autorski rad na INFOFEST-u 2011 dodjeljuje se autorima Goranu Đorđeviću iz Zavoda za izradu novčanica i kovanog novca NBS i Milanu Markoviću – Banca Intesa za rad „Asecure Application in SOA-Based M-Government system“.

Najbolje projektno rješenje prezentirano na INFOFEST-u 2011 je „Interacive Banking kroz finansijski portal“ kompanije Saga.

Velika nagrada INFOFEST-a 2011 za najbolji kompanijski nastup dodjeljuje se firmi Čikom iz Podgorice.

UPRAVNI ODBOR

 • prof.dr Vujica Lazović, predsjednik
 • Milan Mrvaljević
 • dr Đorđe Savić

STRUČNI ODBOR

 • Prof.dr Milica Pejanović-Đurišić, predsjednik
 • dr Đorđe Savić
 • prof.dr Igor Radusinović
 • prof.dr Stevan Šćepanović
 • dr Jelica Protić
 • prof.dr Ramo Šendelj

PRESS CLIPPING – INFOFEST 2011

Mediji su nezaobilazni deo logistike INFOFEST-a. Preko dvadeset redakcija štampanih i elektronskih medija prati dešavanja Festivala.

Tokom godina, menjali su se uslovi i mogućnosti saradnje, proširivali se oblici izveštavanja uslovljeni novim tehnološkim mogućnostima, ali srž priče je ostala nepromijenjena. Prava i potpuna informacija!

Ovdje možete preuzeti press clipping INFOFEST 2011.