Infofest 2009

INFOFEST 2009 – KRIZA? BAŠ ZATO!

Šesnaesti Festival informatičkih dostignuća –INFOFEST 2009 održan je u Budvi od 27. septembra do 03. oktobra 2009. godine. Ovogodišnji festival je otvoren sa nadom da, uprkos krizi, slijede dani uspješne poslovne komunikacije, planiranje novih integracija i poslovnih projekata, ali i dani lijepog druženja koje je postalo tradicionalni deo ove manifestacije.

Uz obilje programskih i animativnih sadržaja i u predivnom budvanskom ambijentu, doajeni INFOFEST-a su, iako i sami gosti, bili izvanredni domaćini novim posetiocima. Izgrađene su nove spone između ICT poslenika sa prostora koji odavno ne čine jedinstvenu državu.

Svečano otvaranje zabeležilo je tek neznatno manji broj posjetilaca u odnosu na prošlu godinu, ali su budvanski hoteli Avala i Mogren bili spremni da dočekaju goste koji su, zbog obaveza, najavili svoj dolazak za prvi radni dan festivala. Svi novodošli su bili prisutni, a veterani su se, znajući da kada dođu na INFOFEST nerado uključuju službene telefone, potrudili da svoje obaveze zaključe pre polaska. To je, naravno, sasvim razumljivo jer, što zbog udaljenosti, što zbog obilja sadržaja, INFOFEST postaje mjesto na kojem se planiraju sastanci sa poslovnim partnerima, razmenjuju informacije i ostvaruju novi kontakti…

Festival je otvorio potpredsjednik Vlade i ministar za informaciono društvo, prof. dr Vujica Lazović:

„Zadovoljstvo mi je što sam u prilici da vas pozdravim na početku 16. Festivala ICT dostignuća, našeg i vašeg INFOFEST-a. Kažem namjerno našeg i vašeg, jer upravo zahvaljujući našim zajedničkim vizijama i ambicijama INFOFEST je u prethodnih petnaestak godina uspio da se profiliše u najznačajniju manifestaciju ovog tipa u Crnoj Gori i regionu.

A to što smo ovdje večeras i što ćemo biti narednih dana jeste potvrda našeg stava, našeg opredjeljenja, da vjerujemo da se kroz široku upotrebu modernih tehnologija na najbolji i najsigurniji način može obezbijediti prosperitet jednog društva, čak, i posebno, u kriznim vremenima.

Zato i sloganom Infofesta “Kriza? Baš zato!” želimo da pošaljemo prkosnu poruku svim skepticima koji krizu koriste kao izgovor za stopiranje svih inovacija, kreativnosti i razvoja. Naime, ako pogledamo statistiku zemalja EU, ICT sektor čini 40% rasta produktivnosti i 25% rasta GDP-a.

Dakle, sasvim je jasno da je ICT sektor dominantan kada je u pitanju ekonomski rast i razvoj zemlje. Zato je sektor informaciono komunikacionih tehnologija jedan od motora koji svijet može izvući iz ekonomske krize, prije svega povećanjem produktivnosti, uvođenjem novih tehnologija i smanjenjem troškova. Sasvim je izvjesno da će zahvaljujući ICT-u modrena ekonomija ući u novu fazu razvoja i prosperiteta nazvanu „kreativni kapitalizam“.

Vlada Crne Gore je prethodnih godina razvoju informaciono – komunikacionih tehnologija poklanjala naročitu pažnju da bi svoju opredijeljenost u institucionalnom i organizacionom smislu konačno prezentirala i formiranjem Ministarstva za informaciono društvo u januaru ove godine. Neposredno nakon toga, u februaru mjesecu, usvojena je Strategija razvoja informacionog društva sa kojom želimo da do 2013. Crna Gora u svakom segmentu zaživi kao elektronsko društvo, zato i kažemo da nam je u konceptulanom smislu cilj e-Montenegro. Sve to radimo, svjesni činjenice, da živimo u svijetu koji je postao digitalan i prvi put u istoriji ljudski um je direktna proizvodna snaga, a ne samo odlučujući elemenat u proizvodnom sistemu. Svakako u tom smislu ne treba zaboraviti da sloboda nikada nije bila veća, ali i izazovi i tereti slobodnog izbora su porasli. Zato je na svima nama koji se okupljamo oko promocije ICT sektora posebna odgovornost. I naša budvanska ICT okupljanja daće tome svojevrstan doprinos. Uostalom, INFOFEST je uvijek znao da odabere ono najvrednije, da usmjeri tamo gdje se treba zaputiti, da pomogne razumijevanju svega onoga što sobom nose savremene tehnologije.

Sa druge strane, moramo istaći da je INFOFEST svih ovih godina na kvalitetan način komunicirao sa društvenim procesima koji su se odvijali na našim prostorima i bio model prave i kvalitetne komunikacije sa modernim i razvijenim svijetom. Tako je i ove godine“, istakao je na kraju svog izlaganja potpredsjednik Lazović.

Veče se nastavilo na koktelu, uz prijatne razgovore starih INFOFEST znanaca i upoznavanje sa onima koji su prvi put na INFOFEST-u.

I mediji su, još u pripremnoj fazi, kao i učesnici Festivala, uveliko komentarisali zanimljiv slogan ovogodišnjeg INFOFEST-a, koji glasi: “KRIZA? BAŠ ZATO!” Otkud ovaj slogan pitamo direktora INFOFEST-a, Milana Mrvaljevića:

Milan Mrvaljević, direktor INFOFEST-a„Sigurno je da globalna ekonomska kriza ima ogromne negativne efekte u svim privrednim, pa i društvenim sferama. Nema sumnje da je njen opšti zahvat još uvijek nepredvidljiv i po trajanju i po dubini. Normalno je i da se na krizu reaguje štednjom, kao jednom od protivmjera u odnosu na njene efekte.

Tako dolazimo do suštinskog pitanja – a što je, zapravo, štednja. Ako ovaj pojam tretiramo kao potpunu obustavu svih vrsta troškova, u krizu ćemo još dublje potonuti. Ako, s druge strane, pod štednjom podrazumjevamo optimizaciju, dakle i trošenje u cilju novih efekata, onda imamo šanse. Nadam se da smo već shvatili da nema bržeg i efikasnijeg optimizacionog puta od ulaganja u ICT.

Pošto svaka kriza izoštrava postojeće probleme i slabosti, možda je treba posmatrati i kao okolnost koja će naglasiti značaj informatičkog razvoja. Dakle, baš zato, zbog krize, treba da se još intenzuivnije posvetimo informatičkom napretku. Otud i ovogodišnji slogan „Kriza? Baš zato!“ Dakle, ne radi se o prkošenju krizi nego o poruci da je informatički razvoj jak alat za neutralisanje kriznih efekata.“

STUDENTI UNIVERZITETA MEDITERAN NA INFOFEST-u

Organizator INFOFEST-a obezbijedio je studentima Univerziteta Mediteran iz Podgorice mogućnost svakodnevnog dolaska na INFOFEST. Ovakva mogućnost oduševila je studente ovog Univerziteta i interesovanje je prevazišlo sva očekivanja.

Ovo je sasvim razumljivo jer je INFOFEST izvanredna prilika za studente da se na licu mjesta upoznaju sa najnovijim trendovima u oblasti ICT i u zemlji i u svijetu. Pokrovitelj njihovog boravka je firma doMEn.

VII Međunarodna konferencija na INFOFEST-u 28.09.2009.

“DOSTIGNUTI STEPEN REGULACIJE I ANALIZE TRŽIŠTA ELEKTRONSKIH KOMUNIKACIJA“

Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost Crne Gore, već sedmu godinu za redom, organizuje međunarodnu Konferenciju, ove godine, sa temom “Dostignuti stepen regulacije i analize tržišta elektronskih komunikacija“.

Na do sada održanim Konferencijama, zapaženo i značajno prisusustvo i angažovanje imali su reprezenti regulatornih agencija, ministarstava, telekomunikacionih operatora, kao i predstavnika ITU, Evropske Unije i Evropske Komisije, te eksperti kompetentnih institucija iz zemalja Evropske unije i naučno-obrazovnih institucija – univerziteta zemalja iz Regiona.

Prva Konferencija iskorišćena je za međusobno upoznavanje sa cjelokupnom situacijom na tržištu telekomunikacija zemalja učesnika. Nesmanjeno prisustvo i angažovanje bilo je evidentno i na svim narednim Konferencijama. Podsjetimo da su teme do sada održanih konferencija bile: „Iskustva u regulatornoj djelatnosti u sektoru telekomunikacija“, „Metode realizacije univerzalnog servisa“, „Regulatorna djelatnost u tarifiranju telekomunikacionih servisa”, “Ključni regulatorni izazovi za liberalizaciju tržišta telekomunikacija u Jugoistočnoj Evropi“, “Neophodni elementi za uvođenje konkurencije u telekomunikacijama“ i „Regulacija i liberalizovano tržište“.

Na bazi sagledavanja globalnih trendova današnjice i njihovog uticaja na sektor elektronskih komunikacija, procjenjeno je da tema “Dostignuti stepen regulacije i analize tržišta elektronskih komunikacija“ ima izuzetnu važnost za dalje strateško odlučivanje o razvoju regulatornog djelovanja i elektronskih komunikacija uopšte..

Ovogodišnja Konferencija jei održana kroz dvije panel-diskusije na kojima je razmatrano stanje na tržištu elektronskih komunikacija u zemljama u Regionu (sa posebnim osvrtom na najbitnije aktivnosti u periodu između održavanja dvije Konferencije), zatim zajedničko korišćenje infrastrukture, prava i zaštita korisnika elektronskih komunikacionih usluga, obezbjeđenje sigurnog informacionog društva i zaštite djece na internetu. Konferencija je obuhvatila i pitanja uticaja globalne ekonomske krize na dalji razvoj sektora, kao i modalitete saradnje u sektoru elektronskih komunikacija, na putu ka evroatlanskim integracijama.

Nesumljivo, Agencija za elektroske komunikacije i poštansku djelatnost Crne Gore, kao nosilac ovog programa, daje izuzetan doprinos problemsko-edukativnoj misiji INFOFEST-a.

Pobjednici na INFOFEST-u

Pobjednici takmičenja na INFOFEST-uMinistarstvo za informaciono društvo i Crnogorski Telekom u toku prošle školske godine sproveli su akciju izbora najboljeg školskog web sajta, čiji su autori učenici osnovnih i srednjih škola u Crnoj Gori. Učenicima su bili obezbijeđeni neophodni tehnički preduslovi i odgovarajuća edukacija iz ove oblasti. Na izradi sajtova radili su petočlani timovi sa svojim nastavnikom – koordinatorom.

Na kraju, stručni žiri je odabrao najbolje: među osnovnicima tim o.š. „ Ratko Žarić“ iz Nikšića, a među srednjim školama web tim SMŠ „Braća Selić“ iz Kolašina.

Crnogorski Telekom web timove je nagradio petodnevnim boravkom u Diznilendu. Ministarstvo za informaciono društvo za obje škole obezbijedilo je po jedan info kiosk. Takođe, Ministarstvo je nagrađene učenike i njihove nastavnike nagradilo boravkom na ovogodišnjem INFOFEST-u.

Seminar„Cloud Computing“

U salonu hotela Mogren 30.09.2009. se održao poseban seminar na temu „Cloud Computing“. Radi se o, kod nas, još nedovoljno razumljivom konceptu optimizacije informatičkih resursa. Cloud Computing je dinamička informatička infrastruktura u kojoj se potrebni resursi, na bezbjedan način, stavljaju na raspolaganje korisniku preko Intranet ili Internet mreže.

Korisnik ne treba da ima posebna znanja o infrastrukturi odnosno tehnologiji koja čini “oblak” koji ga podržava. Dakle, korisnik ima mogućnost da, rentiranjem resursa od provajdera Cloud Computing-a (plaćajućući samo za period stvarnog korišćenja), izbjegne kapitalne troškove, bez umanjenja funkcionalnosti. Nosilac seminara je kompanija e-Smart Systems čiji su stručnjaci, pored razjašnjenja koncepta Cloud Computing-a, govorili o stepenu njegove primjenjivosti u našim uslovima.

KOKTELI

KOKTELII ove godine je primjetno da su kompanije organizovale za svoje goste i prijatelje – učesnike Festivala, druženja u budvanskim lokalima.

Doduše, to nije ništa novo jer uvijek je na Festivalu bilo dosta neoficijelnih okupljanja.

Dakle, koktela je mnogo, kao i spremnosti za njih, a INFOFEST noći – uvijek malo!

VISOKE DELEGACIJE U POSJETI INFOFEST-u

Više zvaničnika Vlade Crne Gore danas je posjetilo INFOFEST. Naime, na Festivalu je boravio ministar pravde u Vladi Crne Gore, Miraš Radović. Ministar je želio da se informiše o ponudi kompanije SBS, odnosno o onome što je ova firma uradila u oblasti pravosudnog sistema Srbije. Nakon toga održan je konstruktivan sastanak na kome se razgovaralo o mogućnostima saradnje.

Otprilike u isto vrijeme, na prezentaciji Pošte Crne Gore bio je prisutan gospodin Andrija Lompar, ministar pomorstva i saobraćaja u Vladi Crne Gore.

Takođe, na INFOFEST-u je boravio i Branimir Gvozdenović, ministar uređenja prostora i zaštite životne sredine, koji je i predsjednik Savjeta Festivala. Dakle, posjeta INFOFEST-u od strane tri ministra u samo jednom danu sama po sebi dovoljno govori o značaju koji ovaj Festival ima za Crnu Goru.

„MODERNO BANKARSTVO – IZAZOV ZA ICT SEKTOR“

U uslovima globalizacije koja karakteriše svjetske poslovne procese na početku dvadeset prvoga veka, bankarstvo je duboko zahvaćeno političkim, poslovnim, tehnološkim i demografskim promjenama. U industrijski razvijenim, ali i u tranzicionim zemljama, banke intenzivno razvijaju nove proizvode i usluge uz pomoć računarskih mreža. Time su pomjerene vremenske i prostorne granice tradicionalnog bankarstva. Uzgred, rezultati istraživanja pokazuju da usluge samouslužnog bankarstva u SEE Regionu, po širini asortimana, ne zaostaju za onim u industrijski razvijenim zemljama.

Pojmovi kao što su globalizacija, samouslužno bankarstvo, razvoj novih proizvoda i usluge, kanali distribucije konsolidacija i poslovna filozofija opredjeljuju temu INFOFEST-savjetovanja pod nazivom “Moderno bankarstvo – izazov za ICT sektor”, čiji je nosilac ICT grupacija Asseco SEE i njene članice Pexim, Cardinfo Montenegro i Logos. U posljednjih petnaest godina, u bankarstvu su se dogodile brojne promjene. Jednim dijelom, one su posljedica političkih, poslovnih, tehnoloških i demografskih trendova, a drugim – one proističu iz unutrašnjeg mijenjanja samog finansijskog sektora.

Upoređenjem modernog i tradicionalnog bankarstva, mogu se uočiti bitne razlike. Novu poslovnu filozofiju u savremenom bankarstvu karakteriše orijentacija prema klijentu, za razliku od tradicionalnog pristupa, kada su banke bile prvenstveno orjentisane sebi samima. No, i pored vidnog iskoraka i napretka, proces prelaza s tradicionalnog na savremeni pristup klijentima, još je u toku.

Inovacije i tehnološki razvoj unutar bankarskoga sektora, u proteklih petnaest godina, zasnivaju se na dostignućima ostvarenima u razvoju informatičkih i komunikacijskih tehnologija. S obzirom da više nije sporno da ICT snažno utiče na proizvodnu efektivnost i profitabilnost, sigurno je da će interakcija bazičnog poslovanja banaka i razvoja ICT biti sve intenzivnija.

Devedesete godine označavaju snažan prodor novih bankarskih usluga zasnovanih na konceptu samouslužnog bankarstva. Nesumljivo je da u toj oblasti postoji prostor za njegovo dalje unapređenje, ali treba konstatovati veliki pomak koji je ovaj koncept donio. Novčane transakcije korisnik obavlja samostalno, kroz nove distibutivne kanale, uz pomoć savremenih računarskih mreža, Najmasovnije usluge su usluge bankomata, EFTPOS, bankomat-mjenjačnice, zatim usluge Telebankinga, Home Bankinga, Internet Banking, SMS servisi, Mpay…

Prednosti koje primjena novih tehnologija obezbjeđuje bankama je teško nabrojati. Pomenimo snižavanje troškova, masovniju, lakšu i intenzivniju komunikaciju sa klijentima, komforan prostor za poslovne inovacije i nove djelatnosti, efikasnost, kompetitivnost … S druge strane, sve veći nivo informatičke kultute i pismenosti potencijalnih i aktuelnih korisnika bankarskih usluga, prosto “gura” bankarski sektor ka stalnom jačanju informaciono-modeliranih servisa.

Kako uspostaviti homogenu relaciju u „trouglu“čija su tjemena tržišni trendovi, filozofija bankarskog sektora i ICT dometi i koji je pravi odgovor ICT sektora na izazove modernosg bankarstva? Ovo je, zapravo, centralno pitanje naslovnog Asseco-savjetovanja na INFOFEST-u 2009.

INFORMACIONI SISTEMI DRŽAVNIH ORGANA CRNE GORE

U državnim organima Crne Gore je, u prethodnih nekoliko godina, realizovano niz velikih i značajnih ICT projekata. Svaki od njih, posmatran kao element poslovanja sistema državne uprave, značajno je doprinio efikasnijem i kvalitetnijem radu državnih organa. Ovo je najbolji dokaz svijesti državne administracije o neophodnosti primjene najnovijih tehnoloških dostignuća.

Veći broj ovih projekata obezbjeđuje upravo servise okrenute građanima, pa je time njihov značaj izašao iz okvira uobičajene optimizacije internog poslovanja. Ovakvi servisi olakšavaju, uređuju i skraćuju komunikaciju građana sa državnom administracijom, ali i doprinose popularizaciji korišćenja informaciono-komunikacionih tehnologija cjelokupnog stanovništva. U posljednje vrijeme, u crnogorskim državnim organima radi se na još nekoliko velikih projekata od kojih su neki tek započeti, a neki su već u eksploatacionoj fazi. Ovi projekti su saglasni ciljevima koji su definisani “Strategijom razvoja informacionog društva Crne Gore do 2013. godine”. Dosljedna i efikasna realizacija ove Strategije će, po mnogim ocjenama, već 2013. godine dovesti Crnu Goru u grupu regionalnih država lidera kada je riječ o stepenu implementacije informacionog društva.

U okviru INFOFEST programa “Savremeni informacioni sistemi državnih organa Crne Gore” predstavljeni su najaktuelniji ICT projekti, realizovani u više državnih institucija. Pored ostalih, svoja informatička projektna dostignuća prezentovali su Fond zdravstvenog osiguranja, Uprava za nekretnine, Savjet za privatizaciju, Ekonomski fakultet, Turistička organizacija Crne Gore.

Tribina je dala komprimovan pregled aktuelnih dešavanja u ICT oblasti, u okviru državnih institucija Crne Gore, ali i najavila buduća dešavanja na ovom planu. Nosilac ovog specijalnog INFOFEST programa bilo je Ministarstvo za informaciono društvo Crne Gore.

AUTORSKI RADOVI

Stručni odbor INFOFEST-a kojim predsjedava prof. dr Milica Pejanović – Đurišić, završio je polovinom avgusta mjeseca recenziju autorskih radova. Na javni konkurs Organizatora, koji je trajao do 10. avgusta, pristiglo je 64 rada.

Nakon recenzije, Stručni odbor Festivala odabrao je 20 radova koji sui prezentirani na ovogodišnjem INFOFEST-u i objavljeni u festivalskom Katalogu. Prezentacije radova održavale su se u sali hotela Mogren.

Do novog susreta

Ugledna beogradska kompanija SAGA, doajen INFOFEST-a bila je pokrovitelj je ceremonije zatvaranja, sa svečanom dodelom nagrada, koje tradicionalno počinje u 20 časova u Kongresnoj sali hotela Avala.

Završno „Veče s Budvanima“, pod pokroviteljstvom JP “MORSKO DOBRO” Crne Gore, koje se održava na gradskom trgu, ovog puta je moralo biti svedeno na terasu i holove hotela Mogren.

Veče praćeno olujnim vetrom i kišom ipak nije pokvarilo rasopoloženje učesnika i gostiju. Razmenjeni su kontakti, nazdravljalo se nagrađenima i dogovarao novi susret na sedamnaestom INFOFEST-u, posljednje nedjelje septembra 2010. ovde, u Budvi.

OPŠTA AGENDA

Dolazak i registracija učesnika Avala, Welcome Desk 27.09. do 19.30
Otvaranje Festivala Avala, Terasa 27.09. u 20.30
Prezentacije ekskluzivnih učesnika Avala, Kongresna sala 28.09. – 02.10.
Specijalni učesnici – “Infofest predstavlja” Avala, Kongresna sala 28.09. – 02.10.
Infofest-izložba Mogren 28.09. – 02.10.
Prezentacioni program Avala, Kongresna sala i Mogren, Salon 28.09. – 02.10.
VII konferencija regulatornih tijela: “Dostignuti stepen regulacije i analize tržišta elektronskih komunikacija” Mogren, Salon 28 – 29.09.
Seminar: “Cloud Computing” Mogren, Salon 30.09.
Autorski radovi Mogren, Salon 30.09. i 01.10.
Savjetovanje: “Moderno bankarstvo – izazov za ICT sektor” Mogren, Salon 01 – 02.10.
Tribina: “Savremeni informacioni sistemi državnih organa Crne Gore” Avala, Kongresna sala 02.10.
Okrugli sto: “Položaj ICT sektora u Crnoj Gori” Avala, Kongresna sala 02.10.
Uručenje nagrada i zatvaranje Festivala Avala, Kongresna sala 02.10. u 20.00
“Veče s Budvanima” Gradski trg 02.10. u 21.00
Odlazak učesnika 03.09.

ponedjeljak, 28. septembar

početak završetak mjesto sadržaj
10.00 10.30 Avala, Kongresna sala “Infofest predstavlja” / specijalni učesnik: MFC – Mikrokomerc – “Servisi Spider platforme u korist građana”
10.00 13.30 Mogren, Salon Konferencija: “Dostignuti stepen regulacije i analize tržišta elektronskih komunikacija” (sesija 1) – nosilac: Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost Crne Gore
10.45 11.15 Avala, Kongresna sala doMEn – “.ME Registry”
11.30 12.00 Avala, Kongresna sala Ekskluzivni učesnik: MDS Informatički inženjering – “Arhitektura sistema zaštite računarske mreže za podršku PCI standarda”
12.15 12.45 Avala, Kongresna sala Ekskluzivni učesnik: Informatika Montenegro – “Prebrodimo krizu informacionim rješenjima”
17.00 17.30 Avala, Kongresna sala Centre for eGovernance Development for SEE (CEGD) – “The Challenge of Public-Private Partnership for Society Development in South East Europe”
17.15 17.45 Mogren, Salon JISA – “Digitalna pismenost – uslov i obaveza”
17.45 18.15 Avala, Kongresna sala Turistička organizacija grada Novog Sada – “e-Portal Novog Sada”
18.30 20.00 Avala, Kongresna sala Savjet projekta Centralni registar stanovništva – “Prezentacija projekta Centralni registar stanovništva”

utorak, 29. septembar

početak završetak mjesto sadržaj
10.00 10.30 Avala, Kongresna sala Ekskluzivni učesnik: Saga
10.00 13.30 Mogren, Salon Konferencija: “Dostignuti stepen regulacije i analize tržišta elektronskih komunikacija” (sesija 2) – nosilac: Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost Crne Gore
10.45 11.15 Avala, Kongresna sala Ekskluzivni učesnik: ZZI – “Upravljanje elektronskim dokumentima”
11.30 12.00 Avala, Kongresna sala Ekskluzivni učesnik: Promonte
12.15 12.45 Avala, Kongresna sala Energoprojekt – Energodata
18.00 18.30 Avala, Kongresna sala Oracle – “Oracle – the Information Company”
19.00 19.30 Avala, Kongresna sala Ekskluzivni učesnik: Crnogorski Telekom

srijeda, 30. septembar

početak završetak mjesto sadržaj
10.00 10.30 Avala, Kongresna sala Ekskluzivni učesnik: Serbian Business Systems – “Informacioni sistem suda – SENA”
10.45 11.15 Avala, Kongresna sala Ekskluzivni učesnik: Digit Montenegro
10.45 11.15 Mogren, Salon Ekskluzivni učesnik: Pošta Crne Gore – “Pošta Crne Gore kao član globalne poštanske porodice – ICT i standardi Svjetskog poštanskog saveza”
11.30 12.00 Avala, Kongresna sala Microsoft – “Sinergija 2009 – Fresh, from Microsoft”
11.30 12.45 Mogren, Salon Seminar: “Cloud Computing” – nosilac: E-Smart Systems
12.15 12.45 Avala, Kongresna sala Infostream
16.00 19.45 Mogren, Salon Autorski radovi – sesija 1
17.45 18.15 Avala, Kongresna sala Cisco Systems – “Budućnost Interneta”
18.30 19.00 Avala, Kongresna sala Uprava carina Republike Srbije – “E – Customs: Unapređenje IT infrastrukture na Microsoft – platformi”
19.15 19.45 Avala, Kongresna sala “Infofest predstavlja” / specijalni učesnik: Microsoft – “Windows 7 – čvrst temelj za nove mogućnosti”

četvrtak, 01. oktobar

početak završetak mjesto sadržaj
10.00 10.30 Avala, Kongresna sala Ekskluzivni učesnik: Čikom
10.00 10.30 Mogren, Salon IT Excellence – “Sistem planiranja, analitike i monitoringa u bankarstvu”
10.45 11.15 Avala, Kongresna sala MFC – Mikrokomerc – “BPM (Upravljanje poslovnim procesima)”
10.45 12.45 Mogren, Salon Savjetovanje: “Moderno bankarstvo – izazov za ICT sektor” – nosilac: Asseco SEE
(sesija 1)
11.30 12.00 Avala, Kongresna sala IBM – International Business Machines
12.15 12.45 Avala, Kongresna sala Uprava za trezor Republike Srbije
16.00 19.30 Mogren, Salon Autorski radovi – sesija 2
18.00 18.30 Avala, Kongresna sala Ministarstvo za informaciono društvo Crne Gore – “Od vizije do realnosti”
19.00 19.30 Avala, Kongresna sala Crnogorski Telekom

petak, 02. oktobar

početak završetak mjesto sadržaj
10.00 10.30 Avala, Kongresna sala “Infofest predstavlja” / specijalni učesnik: Ensior – “Business Intelligence – Much More Than Knowing Your Metrics”
10.00 10.30 Mogren, Salon Čikom
10.45 11.15 Avala, Kongresna sala Republički fond za zdravstveno osiguranje Crne Gore – “eHealth – osnove i perspektive razvoja u Crnoj Gori”
10.45 12.45 Mogren, Salon Savjetovanje:”Moderno bankarstvo – izazov za ICT sektor” – nosilac: Asseco SEE (sesija 2)
11.30 13.30 Avala, Kongresna sala Tribina: “Informacioni sistemi državnih organa Crne Gore” – nosilac: Ministarstvo za informaciono društvo Crne Gore
17.00 19.00 Mogren, Salon Okrugli sto: “Položaj ICT sektora u Crnoj Gori” – nosilac: Udruženje za ICT Privredne komore Crne Gore

AUTORSKI RADOVI

 • „Kontinuitet poslovanja i ICT infrastruktura“ (Slavko Dubačkić)
 • „Projektovanje i realizacija poslovnih procesa u softverskim rešenjima BPEL jezikom na SOA platformi“ (Mladen Vidić)
 • „Model hiperkocke urađene u programskom alatu COGNOS 8.3 za praćenje naplate gasa“ (Vladan Bujas, Miroslav Vajagić, Velibor Pjevalica)
 • „Konvergentna naplata u mobilnim mrežama” (Mirna Kontak)
 • „Trust negotiation in electronic healthcare records“ (Snežana Šućurović)
 • „Servisi bazirani na poznavanju lokacije korisnika i njihova primena u zdravstvenoj zaštiti“ (dr Milovan Obradović)
 • „Benchmarking različitih operativnih sistema na istom hardveru“ (Ratko Dejanović, Zdravko Kordić)
 • „A holistic approach towards implementation of service assurance solution in operator environment“ (Ivan Nenadić)
 • „Data MART i OLAP izvještavanja na primjeru avio kompanije“ (Goran Bulatović)
 • „Primer primene Oracle Hyperion izveštajnog podsistema kao pomoć u odlučivanju u Telekomu Srbija“ (Tatjana Petrović Konečni, Katarina Jovanović)
 • „SEO (Search Engine Optimization) mogućnost optimizacije web stranica za pretraživače“ (Tanja Rašović)
 • „Savremeni koncepti testiranja softvera“ (Nataša Banović, doc.dr Ramo Šendelj)
 • „Izbor arhitekture i implementacija sistema za izveštavanje i poslovno informisanje u Komercijalnoj banci a.d. Beograd“ (Đorđe Veličkovski)
 • „Sigurnost web aplikacija“ (doc.dr Zoran Đurić, Ognjen Joldžić)
 • „Mogućnost testiranja sigurnosnih propusta u web aplikacijama sa prijedlogom rješenja sistema za testiranje“ (Ognjen Joldžić, doc.dr Zoran Đurić)
 • „Elektronsko učenje – podrška tradicionalnom učenju“ (mr Ivana Ognjanović, doc.dr Ramo Šendelj)
 • „Informaciona i telekomunikaciona mreža Poreske uprave, usluge i uvođenje novih aplikacija“ (Nataša Trbojević, Danijela Bulajić Nedeljković, Dejan Milićević, Dejan Anđelić, Nebojša Stojanović)
 • „Netcool sistem za nadgledanje i modelovanje servisa u mreži Telekoma Srbije a.d.“ (Darko Ilić)
 • „Oracle inteligentna analiza podataka – primena korišćenjem alata DATA MINER“ (Tatjana Jovičić)
 • „Kontrola kvaliteta IP saobraćaja“ (Srđan Bojičić)

NAGRADE I PRIZNANJA

Na završnoj sjednici Upravnog i Stručnog odbora Festivala informatičkih dostignuća – INFOFEST 2009 donijeta je sljedeća

O D L U K A

o dodjeli nagrada i priznanja najuspješnijim učesnicima ovogodišnje manifestacije, kako slijedi:

1. Upravni i Stručni odbor Infofesta 2009 iskazuju zahvalnost nosiocima specijalnih festivalskih programa:

a) za organizaciju i programski kvalitet VII međunarodne konferencije regulatornih tijela u oblasti elektronskih komunikacija, pod nazivom „Dostignuti stepen regulacije i analize tržišta elektronskih konunikacija“ – Agenciji za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost Crne Gore;
b) za izvođenje savjetovanja „Moderno bankarstvo – izazov za ICT sektor“ – ASSECO SEE Grupi;
c) za realizaciju tribine „Savremeni informacioni sistemi državnih organa Crne Gore“ -. Ministarstvu za informaciono društvo Crne Gore;
d) za specijalistički seminar „Cloud Computing“ – kompaniji e-Smart Systems iz Beograda.

2. Za višegodišnji lični doprinos konceptualnom i organizacionom kvalitetu Festivala informatičkih dostignuća, Organizator zahvaljuje sledećim pojedincima:

 • Goranu Đakoviću, generalnom direktoru Sage;
 • Slavku Sekuloviću, direktoru kompanije Informatika Montenegro;
 • Dušku Petroviću, direktoru firme Digit Montenegro.

3. Organizator iskazuje posebnu zahvalnost kompaniji “doMEn“ za kooperativnost i pomoć u širenju edukativne misije Festivala u okviru akcije „Studenti na Infofest-u 2009“.

4. Priznanje za kvalitet autorskog rada dodjeljuje se Tatjani Jovičić za rad „Oracle inteligentna analiza podataka – primena korišćenjem alata Data Miner“.

5. Priznanje za kvalitet autorskog rada dodjeljuje se grupi autora Vladan Bujas, Miroslav Vajagić i Velibor Pjevalica za rad „Model hiperkocke urađene u programskom alatu COGNOS 8.3 za praćenje naplate gasa“.

6. Dodjeljuje se priznanje Fondu zdravstvene zaštite Crne Gore za intenzivno unapređenje Zdravstvenog informacionog sistema Crne Gore u „e-Health“ domenu.

7. Agenciji za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost Crne Gore, dodjeljuje se specijalno priznanje za izuzetan doprinos unapređenju regulatorne djelatnosti posebno u vezi koordinacije napora zemalja regiona u regulaciji elektronskih komunikacija.

8. Za najznačajnije marketinško i komercijalno saopštenje na Infofest-u 2009, proglašava se objava operativnog sistema Windows 7 koju je na ovogodišnjem Festivalu učinila firma Microsoft Montenegro.

9. Za inovativan i kvalitetan pristup Business Intelitgence konceptu i njegovoj operativnoj primjeni, dodjeljuje se priznanje ovogodišnjem Infofest debitantu, kompaniji Ensior.

10. Organizator odaje priznanje kompaniji MFC „Mikrokomerc“ za nove funkcionalne kvalitete i ukupno unapređenje rješenja „Spyder“.

11. Infofest 2009 smatra da je politika društvene odgovornosti koju u svom poslovanju iskazuje kompanija „Promonte“ izuzetno odgovorna pa ovoj firmi dodjeljuje posebno priznanje.

12. Dodjeljuje se priznanje Upravi carina Ministarstva finansija Republike Srbije za uspješno apliciranje savremenih elektronskih servisa u okviru e-government koncepta carinskog informacionog sistema.

13. Posebno priznanje se dodjeljuje Crnogorskom Telekomu za ukupnost nastupa na Infofest-u 2009 i prezentirani kompleks inovativnih elektronskih usluga.

14. Za kvalitet projektnog rješenja „Track&Trace“ kao i za spektar savremenih elektronskih servisa implementiranih u svakodnevno poslovanje dodjeljuje se specijalno priznanje Pošti Crne Gore.

15. Organizator Infofest-a 2009 odlučio je da se nagrada za najbolji autorski rad po Javnom pozivu ne dodjeli.

16. Nagrada za skup najinovativnijih i izuzetno kompleksnih projektnih rješenja dodjeljuje se kompaniji e-Smart Systems iz Beograda.

17. Velika nagrada za najbolji kompanijski nastup na Festivalu informatičkih dostignuća dodjeljuje se kompaniji Čikom iz Podgorice.

PRESS CLIPPING – INFOFEST 2009

Mediji su nezaobilazni deo logistike INFOFEST-a. Preko dvadeset redakcija štampanih i elektronskih medija prati dešavanja Festivala.

Tokom godina, menjali su se uslovi i mogućnosti saradnje, proširivali se oblici izveštavanja uslovljeni novim tehnološkim mogućnostima, ali srž priče je ostala nepromijenjena. Prava i potpuna informacija!