Ponedjeljak, 1.oktobar

Danas je u 09.30h u kongresnoj sali hotela Avala Resort and Villas otvorena 16. Međunarodna konferencija na temu razvoja regulatornog okvira za digitalnu budućnost. Danas su održane dvije sesije konferencije.  U prvoj sesiji riječ je bilo o globalnim i regionalnim trendovima u razvoju ICT politika i regulatornih okvira za digitalnu budućnost dok je druga sesija bila posvećena uvođenju različitih širokopojasnih infrastruktura velikih brzina, novim tehnologijama i njihovom uticaju na razvoj regulatornog okvira za digitalnu budućnost (5G, internet stvari, vještačka inteligencija) kao i regulatornim izazovima i mogućnostima u oblasti analize tržišta, rominga, kvaliteta usluga, prava korisnika i njihove zaštite, nivoa elektromagnetnih polja u kontekstu implementacije 5G.

Milan Marić, direktor kompanije S&T Crna Gora i Rudi Ponikvar, direktor kompanije S&T u Sloveniji danas su održali prezentaciju na temu digitalnog identiteta u 10.45h u staklenoj sali hotela Avala Resort and Villas.

U 11h danas u staklenoj sali hotela Avala Resort and Villas održan je ReSPA-in panel na temu „Future of Public Services and Use of Information Techologies in the Western Balkans Region“. Na panelu je bilo riječi o: ISA2 programu, o kojem je govorio Mr Georges Lobo, predstavnik Evropske komisije, WSA nagradi, koju je predstavila Mr Nora Wolloch, kao i regionalnoj studiji o pružanju usluga – ključne poruke i otvorena komunikacija sa javnošću.

Dejan Despotović, predstavnik kompanije Fujitsu vodio je prezentaciju Fujitsu u SAP okruženju u staklenoj Sali hotela Avala Resort and Villas u 13.30h. Atmosferu je unaprijedio Mladen Nikčević, mladi crnogorski gitarista svojim Duša, prsti, zvuk muzičkim programom u aperitiv baru hotela Avala Resort and Villas u 14h.

Nakon kratkog predaha, nastavili smo sa program te je u 15h u staklenoj Sali hotela Avalas Resort and Villas održana radionica na temu ISA2 u Crnoj Gori: interoperabilna rješenja za javnu administraciju. Na ovoj radionici eksperti iz Evropske komisije predstavili su učesnicima rezultate ovog programa i približili mogućnost za njegovo korišćenje.

Ministarstvo javne upravo održalo je prezentaciju na temu digitalnog identiteta i nacionalnog identifikacionog dokumenta (NID) – pitanje slobode i povjerenja u 18h u kongresnoj sali hotela Avala Resort and Villas. Na prezentaciji se govorilo o značenju digitalnog identiteta, NID-a kao i poboljšanju javnih usluga. Magistar Dejan Abazović, državni sekretar u Ministarstvu javne uprave vodio je učesnike Infofest-a kroz prezentaciju.

Posljednja prezentacija, ali ne i najmanje značajna bila je prezentacij kompanije Crnogorski Telekom, za koju je Marjan Popović predstavio novi proizvod u saradnji sa Ipsos-om na temu budućnosti mjerenja medijskih i potrošačkih navika putem digitalnih tehnologija. Prezentacija je održana danas u kongresnoj sali hotela Avala Resort and Villas u 18.45h.

Prvi dan se završio ranije kako bi učesnici imali vremena da uživaju u čarima Budve i sačuvali energiju za naredni, još uzbudljivi Infofest dan!