Novosti

POZIV AUTORIMA

Jedan od posebnih programa 25-tog Infofesta biće i tradicionalna regionalna naučno-stručna konferencija „ICT Pulse“. Pored izlagača po pozivu, Programski odbor Festivala će, za program Konferencije, odabrati najbolje radove primljene po Javnom pozivu koji je objavljen na ovom sajtu (http://www.infofest.com/autorski-poziv/). Odabrani radovi se objavljuju u Katalogu Festivala i nominuju za festivalske nagrade.

Rok za dostavljanje radova, saglasno objavljenom uputstvu, je 21. avgust 2018. godine.

JUBILARNI INFOFEST – U AVALI

Festival informatičkih dostignuća i kompanija Beppler&Jacobson postigli su dogovor po kome će se jubilarni 25. Infofest 2018 održati u budvanskom hotelu Avala Resort & Villas, u periodu od 30. septembra do 6. oktobra.

Osim „Avale“, Organizatori Infofesta su obezbijedili smještajne kontigente za učesnike i u hotelima „Mogren“, „Slovenska Plaža“, „Butua“ i „Majestic“

INFOFEST 2017- NAGRADE I PRIZNANJA

Na Zajedničkoj sjednici Upravnog i Programskog odbora 24. Festivala informatičkih dostignuća INFOFEST 2017, održanoj u Budvi 29.09.2017. godine na predlog Programskog odbora, Upravni odbor je donio i odluku o nagradama i priznanjima.

    

    

BOGAT PROGRAM I ZATVARANJE INFOFESTA U PETAK 

Poslednjeg dana Infofesta 2017 je održano Regionalno poštansko savjetovanje na temu Digitalna teritorija pošte – doprinos regionalnom povezivanju. U Staklenoj sali je Elektroprivreda Crne Gore predstavilla kako u njihovom sistemu funkcioniše digitalna transformacija. Asseco SEE je svoje izlaganje imao na temu Asseco Digital Edge –How Can Banks Increase Usage of Digital Channel and Sales. Veoma korisne informacije smo mogli čuti u dva izlaganja na izlaganju Erassmus+ projekta, o unapređenju studijskih programa u Crnoj Gori u oblastima prava, menadžmenta i ekonomije javnog zdravlja i medicinske informatike. Takođe, kako unaprijediti magistarske studije u oblasti informacionih tehnolgija – Mastis, čuli smo takođe u okviru Erasmus+ projekta. Uvijek goruće teme o IPA projektima su takođe bile dio pažljivo kreirane agende. Učesnici Infofesta su na tu temu mogli čuti dva izlaganja, kako unaprijediti model saradnje među nosiocima kritične informatičke infrastrukture u Crnoj Gori i u drugom dijelu tema je bila tržišno istraživanje i mogućnosti i perspektive upotrebe cloud rješenja u malim i srednjim preduzećima u Crnoj Gori. Infofest 2017 završen je dodjelom nagrada i priznanja nakon kojih je upriličen koktel gdje su učesnici u prijatnoj atmosferi razmijenili i sumirali utiske stečene prethodnih dana. Vidimo se na 25-om Infofestu!

    

    

PRETPOSLEDNJI DAN INFOFESTA

Pretposlednji dan Infofesta, ništa manje interesantan od prethodnih, započeo je prezentacijom Ministarstva javne uprave, na temu Izazovi i prespektive. Od višegodišnjeg ekskluzivnog učesnika Energoprojekt Energodata,  čuli smo zanimljivu priču o modernizaciji informacionih sistema u velikim kompanijama. Popodnevne časove, ovog interesantnog dana na Infofestu obilježila je druga sesija Regionalno naučno stručne konferencije Infofest Pulse 2017. Uvijek inovativan Crnogorski olimpijski komitet je realizovao savjetovanje na temu informatike u sportu, a koje su to aktuelne prijetnje i izazovi u sajber prostoru diskutovalo se na panelu u organizaciji Ministarstva javne uprave. Za zainteresovane učesnike Festivala Infostream je predstavio digitalizaciju upravnog postupka. Poslednji radni časovi četvrtka bili su posvećeni Pošti Crne Gore, ekskluzivnom učesniku Infofesta, a u okviru ovog programa se razgovaralo o razvoju  e-servisa. U večernjim časovima druženje učesnika Infofesta nastavljeno je u prelijepom ambijentu plažnog bara hotela “Avala”, na “Večeri prijatelja”, uz muziku i posluženje…

    

    

RAZNOVRSNA AGENDA U SRIJEDU

Na početku današnje raznovrsne agende, učesnici Infofesta mogli su prisustvovati radionici IPv6 Migration – Towards a National Roadmap for IPv6 u organizaciji ITU-a. U Staklenoj sali se u isto vrijeme održavala kompanijska prezentacija Hewlett Packard Enterprise-a. Veliku pažnju privukla je kompanija Microsoft. Na izlaganju g. Dejana Cvetkovića moglo se čuti mnoštvo informacija od značaja na interesantnu temu – Interent of Things u (dovoljno) realnom vremenu. U istom duhu, nastavili su predstavnici kompanije DunavNet, kao i TeleGroup-a, što je kasnije rezultiralo veoma interesantnom diskusijom, tj. mnogim pitanjima i odgovorima na panelu Infofesta Intenet of Things u Cloud ambijentu. Ekskluzivni učesnik Čikom je za svoju prezentaciju odabrao interesantnu temu Informatika s ljudskim likom – preduslov digitalne transformacije. Na programima Ministarstva javne uprave Crne Gore čule su se korisne informacije na temu izgradnje data centra i na temu zaštite istog, kao i bezbjednosti informacija. U popodnevnim časovima panel na temu primjene e-računa u Crnoj Gori i koje su njihove šanse za razvoj i izazovi predstavila nam je Privredna Komora Crne Gore. Još jedan radni dan smo završili sa Crnogorskim Telekomom, dugogodišnjim ekskluzivnim učesnikom Festivala, koji je predstavio Telekomovu mrežu po mjeri budućnosti.

   

   

UTORAK NA INFOFESTU

Utorak, drugi radni dan Infofesta započeo je nastavkom treće sesije 15. Međunarodne konferencije ,,Regulatorna djelatnost u oblasti elektronskih komunikacija“  u organizaciji Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost i Međunarodne unije za telekomunikacije. U Staklenoj sali drugi radni dan je otvorila kompanija Saga, sa interesantim izlaganjem na temu Sagin inteligentni Chatbot. Iz Zavoda za statistiku – MONSTAT čuli smo njihova iskustva u korišćenju softverskih rješenja za obradu statističkih podataka. Softverska kompanija Infostream iz Podgorice je održala izuzetno zanimljivu kompanijsku prezentaciju, a nešto više o elektronskom poslovanju smo mogli čuti od kompanije S&T.  O digitalizaciji logističkih procesa govorili su predstavnici kompanije ZZI. Premijerno na Infofestu programsko rješenje EcoOne predstavila nam je kompanija Lanaco. U kongresnoj sali Symantec je predstavio Integrated Cyber Defense in the Cloud Generation.  Danas je na Infofestu održana prva sesija Regionalne naučno-stručne konferencije Infofest Pulse 2017, na kojoj su predstavljeni zanimljivi autorski radovi. Radni dan je završen posebnim programom NCR kompanije, koja posluje još od 19. vijeka, a prisutni su se mogli upoznati sa rješenjima koja su razvili stručnjaci ove kompanije, a koja nam svakodnevno olakšavaju život.

  

   

PRVI RADNI DAN INFOFESTA

Prvi radni dan Infofesta protekao je u znaku  15. Međunarodne konferencije ,,Regulatorna djelatnost u oblasti elektronskih komunikacija“  u organizaciji Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost i Međunarodne unije za telekomunikacije. Konferenciju je otvorila ministarka ekonomije u Vladi Crne Gore Dragica Sekulić. U Staklenoj sali održane su prezentacije svjetskog lidera Fortinet, kao i jedne od najznačajnijih ICT kompanija u regionu S&T.  U organizaciji ReSPA i Ministarstva javne uprave Crne Gore uspješno je realizovan panel na temu „Perspektive elektronskih servisa i otvoreni podaci“. Posjetioci Infofesta su imali priliku i da prisustvuju radionici u organizaciji Pošte Crne Gore, gdje su se mogla čuti iskustva od Hrvatske pošte na temu obračuna troška univerzalne poštanske usluge. Telekomunikacioni operater Telenor je upotpunio današnji bogat program Infofesta panelom na temu istraživanja potencijala digitalnih transformacija na Balkanu. Ekskluzivni učesnik Infofesta 2017, Crnogorski Telekom je na ovogodišnjem Festivalu imao zapaženu prezentaciju na kojoj je prezentovao nova ICT rješenja, projekte i proizvode.

          

OTVOREN 24. FESTIVAL INFORMATIČKIH DOSTIGNUĆA

Svečano je, ispred platoa budvanskog hotela „Avala Resort & Villas“ otvoren 24. festival informatičkih dostignuća Infofest 2017. Ceremoniji otvaranja prisustvovali su, između ostalog, predstavnici ICT sektora, zvaničnici državnih organa, predstavnici iz sektora obrazovanja, menadžeri finansijskih institucija, telekomunikacionih operatora, velikih privrednih sistema i brojni učesnici Festivala. Ovogodišnji Infofest zvanično je otvorila  Suzana Pribilović, ministarka javne uprave Crne Gore, a prisutnima su se obratili Darko Grgurović, izvršni direktor Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost, kao i prof. dr Ramo Šendelj, član Programskog odbora Infofesta. Infofest 2017 održava se pod nazivom „Digital highway“ i tokom naredne sedmice okupiće najznačajnije svjetske i domaće ICT kompanije. Već 24 godine Infofest je najznačajnija regionalna manifestacija iz oblasti informacionih i komunikacionih tehnologija.

UTVRĐEN PROGRAM INFOFESTA 2017.

Stručni organi Festivala informatičkih dostignuća utvrdili su agendu Infofesta 2017. Program manifestacije možete pogledati ovdje.

I NCR UČESNIK INFOFESTA

Multinacionalna kompanija NCR koja spada među najznačajnije i najuglednije svjetske tehnološke kompanije, potvrdila je učešće na Infofestu 2017. Iako je ova firma prepoznatljiva prvenstveno po svojim bankomatima, u njenom portfoliju se nalaze desetine hiljada proizvoda i IT rješenja. Neke od njih će, prvi put na našim prostorima, predstavnici NCR-a predstaviti upravo na Infofestu.

O DIGITALNOJ TRANSFORMACIJI U EPCG

Elektroprivreda Crne Gore je jedan od najznačajnijih privrednih subjekata u državi i veliki konzument informaciono-komunikacionih tehnologija. EPCG će, kao zvanični učesnik Infofetsa 2017 održati prezentaciju na temu digitalne transformacije poslovanja kompanije.

PANEL PRIVREDNE KOMORE CRNE GORE

Privredna komora Crne Gore će biti nosilac posebnog Infofest panela, na temu „Primjena e-računa u Crnoj Gori – šanse i izazovi“.

I HEWLETT PACKARD ENTERPRISE U PROGRAMU

Još jedan od svjetskih tehnoloških lidera je dostavio potvrdu učešća na Infofestu 2017. Kompanija Hewlett Packard Enterprise nastavlja sa participiranju u zvaničnom festivalskom programu. HPE će imati programsku prezentaciju i svoj izložbeni punkt.

ZZI, POSLE PAUZE, PONOVO NA INFOFESTU

Slovenačka firma ZZI koja je prisutna na cijelom tržištu regiona, posle nekoliko godina pauze, ponovo dolazi na budvanski ICT Festival. ZZI je specijalizovan za razvoj carinskih informacionih sistema i sistema elektronske razmjene poruka,a na Infofestu će održati prezentaciju pod nazivom „Digitalizacija logističkih procesa“.

ODABRANO JEDANAEST RADOVA

Programski odbor Infofesta 2017 završio je recenziju autorskih radova prikupljenih po javnom pozivu za učešće na ovogodišnjoj regionalnoj Naučno-stručnoj konferenciji „Infofest Pulse“. Za uvršetenje u zvanični program odabrano je 11 radova koji će biti publikovani u Katalogu Festivala i nominovani za festivalske nagrade

SYMANTEC I OVE GODINE

Kompanija Symantec spada među svjetske lidere u domenu sigurnosnih proizvoda i rješenja za zaštitu informacionih sistema. Predstavnici ove firme će, u oficijelnom programu, imati prezentaciju svoje ponude, sa fokusom na novoj bezbjednosnoj regulativi Evropske unije. (GDPR – General Data Protection Regulation).

 ASSECO SEE NASTAVLJA TRADICIJU UČEŠĆA

Asseco SEE svakako predstavlja jednu od najznačajnijih IT kompanija u SEE regionu. Svake godine, stručnjaci ove firme, prezentiraju učesnicima Infofesta nova rješenja iz svoje ponude. Asseco SEE je jedan od redovnih učesnika budvanskog informatičkog okupljanja.

PREZENTACIJA TELENORA NA INFOFESTU

Kompanija Telenor, jedan od vodećih svjetskih telekomunikacionih operatora čije je sjedište u Norveškoj, i ove godine dolazi na Infofest. Telenor će, kao i na prethodnim festivalima, imati svoj ex-catedra program u „Staklenoj Sali“ hotela Avala.

AUSTRIJSKI ALLADIN – IT MEĐU UČESNICIMA

Prijatno iznenađenje za učesnike Infofesta 2017 biće prvo učešće austrijske kompanije alladin-IT koja će imati svoj punkt na Infofest izložbi. Ova kompanija je specijalizovana za vrednovanje mrežnog kvaliteta i aukcije spektra u telekomunikacijama.

PRINTEC – PRVI PUT NA INFOFESTU

Printec Grupa koja je prisutna u 17 evropskih država, jedna je od vodećih kompanija u realizaciji i primjeni transakciono orijentisanih rješenja. Regionalno nadležna Printec-ova kompanija čije je sjedište u Beogradu će, ove godine, prvi put zvanično učestvovati na Infofestiu u Budvi.

CARDS PRINT NA IZLOŽBI

Cards Print iz Beograda je jedna od značajnih firmi u domenu produkcije svih vrsta kartica imaće svoj Infofest-debi na 24. Festivalu informatičkih dostignuća. Cards Print će svoju ponudu predstaviti na svom izložbenom punktu.

O INFORMATICI U SAVREMENOM SPORTU

U programu Infofesta 2017 naći će se zanimljivo savjetovanje na temu „Informatika u savremenom sportu“ koju Organizator realizuje u saradnji sa Crnogorskim olimpijskim komitetom. Program obuhvata niz ekspertskih izlaganja o novim trendovima primjene savremenih tehnologija u trenažnom procesu sportista i na samim sportskim takmičenjima

ZAJEDNIČKI NASTUP CRNOGORSKIH ICT KOMPANIJA

Odbor udruženja informacioih i komunikacionih tehnologija Privredne komore Crne Gore organizovalo je zajedničko učešće svojiih članica na 24. Infofestu. Za sada su učešćče potvrdile kompanije Montex Elektronika, Navira IT Solution, WinSoft, Bild Studio, Čikom i S&T, a očekuje se još prijava.

NOVOSTI IZ MICROSOFT-a

Učesnici Infofesta su navikli da im stručnjaci Microsoft-a, upravo na budvanskom Festivalu, prezentuju razvojne i strateške novosti iz svog programa. Microsoft je prijavom potvrdio da će tako biti i na Infofestu 2017.

SAP POTVRĐUJE UGLED INFOFESTA

Kompanija SAP koja svakako spada među svjetske tehnološke lidere, dostavila je prijavu za učešće na Infofestu 2017. Redovno zvanično učešće SAP-a na budvanskom Festivalu, potvrđuje da je Infofest respektibilna manifestacija.

MONSTAT O INFORMATIČKOJ PODRŠCI U STATISTICI

Zavod za statistiku Crne Gore – MONSTAT spada među kompanije koje, na vrlo visokom nivou, primjenjuju informacione tehnologijeu podršci svoje osnovne djelatnosti. Zbog toga će biti zanimljivo čuti nove aspekte primjene ICT u  poslovanju MONSTAT-a koji je, već niz godina, redovan učesnik Infofesta.

NTO CG DOMAĆIN „VEČERI PRIJATELJA“

Nacionalna turistička organizacija Crne Gore je, dosta davno, razumjela da Infofest ima posrednu ali značajnu ulogu u promociji Crne Gore kao turističkog odredišta. Zbog toga će  NTO Crne Gore, i ove godine, biti pokrovitelj tradicionalne Infofest „Večeri prijatelja“. Redovni učesnici Infofesta znaju u kojoj mjeri ovo druženje doprinosi dobroj atmosferi na budvanskom informatičkom Festivalu.

I ENERGODATA – EKSKLUZIVNO

Jedna od najstarijih i najuglednijih ICT firmi na našim prostorima, beogradska kompanija Energoprojekt Energodata dolazi na Infofest 2017 kao ekskluzivni učesnik. Energodata će imati svoj izložbeni prostor i programsku prezentaciju novih rješenja.

DVIJE PREZENTACIJE INFOSTREAM-a

Mlada ali već ugledna softverska kompanija Infostream iz Podgorice održaće dvije ekspertske prezentacije u zvaničnom programu Infofesta 2017. Infostream je specijalizovan za softverski razvoj, održavanje, podršku i informatički konsalting.

NASTAVLJA SE KONTINUITET „SAGA NA INFOFESTU“

Saga je, uz SBS, jedina kompanija koja, bez ijednog izostanka, učestvuje na Infofestu, od njegovog prvog održavanja 1994. godine. Nema sumnje da su ova kompanija i Infofest zajedno stasavali u ne baš lakim opštim i tržišnim okolnostima. Saga je nastavila sa učešćem na Infofestu i nakon što je postala članica New Frontier Grupe.

S&T U EX-CATEDRA PROGRAMU

Sadržajne i koncepcijski svježe prezentacije poznate sistem integratorske grupacije S&T već dugo predstavljaju jednu od Infofest atrakcija. I ove godine će stručnjaci S&T učestvovati u zvaničnom festivalskom ex-catedra programu.

DUNAVNET DEBITUJE NA INFOFESTU

Inovativna novosadska firma DunavNET, prepoznatljiva po rješenjima u domenu Interneta inteligentnih uređaja (IoT – Internet of Things) i proširene stvarnosti (AR – Augmented Reality), prvi put će, ove godine, učestvovati na Infofestu. Stručnjaci DunavNET-a će, u zvaničnom festivalskom programu, prezentirati neka od svojih sofisticiranih rješenja.

AUTORSKI RADOVI – DO 1. AVGUSTA

Rok za dostavu autorskih radova po javnom pozivu Organizatora za Regionalnu naučno-stručnu konferenciji „Infofest Pulse“ ističe 1. avgusta. Radovi primljeni do ovog roka će biti recenzirani od strane Programskog odbora Festivala, a najuspješniji će biti uvršteni u zvaničan Infofest program. Prihvaćeni radovi se publikuju u Katalogu Infofesta i nominuju za festivalske nagrade.

TELEGROUP POTVRDIO UČEŠĆE

Kompanija TeleGroup svakako spada u vodeće ICT firme na tržištu regiona. Uz to, posljednjih godina, TeleGroup uspješno širi svoje poslovanje u čitavoj EMEA zoni. Zato raduje činjenica da će, učešćem u programu Infofesta 2017, TeleGroup nastaviti tradiciju predstavljanja svojih novih rješenja na budvanskom Festivalu. U prezentacionom programu, stručnjaci ove firme će predstaviti primjenu Internet of Things koncepta (IoT) u domenu zdravstva.

DEJAN CVETKOVIĆ MEĐU POZVANIM PREDAVAČIMA

Među pozvanim predavačima na Infofestu 2017 je i Dejan Cvetković, menadžer u korporaciji Microsoft, koji je, na globalnom nivou, nadležan za domen digitalne transformacije. Dejan će imati „key-note“ izlaganje u posebnoj sesiji posvećenoj digitalnoj preorijentaciji poslovnog ambijenta, sa fokusom na konceptu Internet of Things u Cloud okruženju.

POŠTA CRNE GORE „NOSILAC“ SAVJETOVANJA

Infofest 2017 će biti okvir za održavanje sedmog Regionalnog savjetovanja poštanskih uprava, pod nazivom „Digitalna teritorija pošte“. Programski organizator ove važne i, sada već tradicionalne Infofest sesije je Pošta Crne Gore koja će okupiti predstavnike poštanskih uprava regiona, međunarodnih asocijacija za poštansko poslovanje, kao i ICT firmi čija se ponuda odnosi na ovaj specifični sektor.

RESPA I MINISTARSTVO JAVNE UPRAVE ORGANIZUJU E-GOV PANEL

Međunarodna organizacija za jačanje regionalne saradnje u oblasti javne uprave na Zapadnom Balkanu ReSPA (Regional School of Public Administration) i crnogorsko Ministarstvo javne uprave nosioci su posebne panel-sesije posvećene ključnim pitanjima e-Gov koncepta. Pored međunarodnih eksperata, u radu panela će učestvovati reprezenti resornih državnih organa zemalja regiona.

AXIS COMMUNICATION I IP WAY PONOVO NA INFOFESTU

Poznata švedska kompanija Axis Communications, jedan od svjetskih lidera u oblasti mrežnog videa ponovo dolazi u Budvu, na ovogodišnji Festival informatičkih dostignuća. Među zvaničnim učesnicima Infofesta 2017 će biti i njihov lokalni partner, beogradska kompanija IP Way.

DOLAZI BANJALUČKI LANACO

Od prije nekoliko godina, učesnici Infofesta imaju priliku da neposredno vide i čuju kompaniju Lanaco iz Banja Luke, jednu od najznačajnijih ICT kompanija u našem regionu. Lanaco je potvrdio da će se, i ove godine, kao ekskluzivni učesnik, predstaviti festivalskom auditorijumu, u izložbenoj i prezentacionoj formi.

ČIKOM U KATEGORIJI EKSKLUZIVNIH

Kompanija Čikom Informatički Inženjering iz Podgorice će, i na ovom Infofestu, biti ekskluzivni učesnik. Pored učesničkog ekskluziviteta, prijava Čikoma podrazumjeva i izložbeni štand, kao i učešće u ex-catedra programu.

STIGLE PRIJAVE INFOLINKA, RDC I ALITER TECHNOLOGIES

Beogradski Infolink, sada već redovni učesnik Infofesta, dostavio je prijavu i za naredni 24. Festival informatičkih dostignuća. I crnogorski Radio-difuzni centar (RDC) je prihvatio poziv Organizatora i potvrdio učešće na ovogodišnjem Infofestu. Organizator je evidentirao i prijavu poznate međunarodne kompanije Aliter Technologies, čije je sjedište u Slovačkoj.

FORTINET POTVRDIO

Poznata internacionalna kompanija Fortinet koja je ugled stekla prvenstveno kvalitetnim rješenjima u domenu informatičke bezbijednosti, potvrdila je učešće na Infofestu 2017. Fortinet će imati programsku prezentaciju u ponedjeljak, 25. septembra.

DIREKTORAT ZA ELEKTRONSKE KOMUNIKACIJE NA DVA FRONTA

Direktorat za elektronske komunikacije Ministarstva ekonomije će, kao zvanični učesnik Infofesta, imati dvostruku ulogu. U okviru Međunarodne konferencije regulatora elektronskih komunikacija, predstavnici Direktorata će prezentirati Zakon o mjerama za smanjenje troškova postavljanja elektronskih komunikacionih mreža velikih brzina, a u zvaničnom Infofest programu, Direktorat će, u saradnji sa stručnjacima Svjetske banke prezentirati nove projektne aktivnosti unapređenja širokopojasnog Internet saobraćaja.

SERBIAN BUSINESS SYSTEMS – 24. PUT NA INFOFESTU

Beogradska kompanija Serbian Business Systems – SBS nastavlja kontinuitet učešćana budvanskom ICT okupljanju i to u statusu ekskluzivnog učesnika. Treba istaći da je ova renomirana firma učestvovala na svim dosadašnjim Festivalima informatičkih dostignuća.

POTVRDIO I CRNOGORSKI TELEKOM

Dvije programske prezentacije i ekskluzivni učesnički status predstavljaju sadržaj prijave Crnogorskog Telekoma za učešće na ovogodišnjem Infofestu. Osim toga, iako dogovor još nije finalizovan, očekuje se da će Crnogorski Telekom ponovo biti zvanični Internet provajder Infofesta i da će svim učesnicima omogućiti kvalitetan Internet servis.

MEĐU POZVANIMA HPE, MICROSOFT, ORACLE, CISCO

U toku je prijavljivanje ICT kompanija za zvanično učešće na 24. Festivalu informatičkih dostignuća. Među kompanijama koje su, u prvom selekcionom krugu, dobile poziv Organizatora nalaze se Oracle. IBM, Microsoft, Hewlett Packard Enterprise, Cisco Systems, SAP i drugi tehnološki lideri.

XV „REGULATORNA“ KONFERENCIJA

Agencija za elektronske komunikacije i regulatornu djelatnost će, u okviru Infofesta 2017, održati XV Međunarodnu konferenciju „Regulatorna djelatnost u sektoru elektronskih komunikacija“ koja će okupiti predstavnike nacionalnih regulatornih agencija, ministarstava, operatora elektronskih komunikacija, kao i predstavnike međunarodnih organizacija i institucija nadležnih za ovu oblast. I ove godine, suorganizator ove sesije će biti Međunarodna telekomunikaciona unija (ITU). Tema Konferencije je „Sljedeća generacija regulacije“.

SLOGAN INFOFEST 2017 – „DIGITAL HIGHWAY“

Globalni trend digitalizacije nije zaobišao ni Infofest. Zbog toga je slogan ovogodišnjeg Festivala „Digital Highway“. Programski koncept Infofesta 2017 usmjeren je ka pravilnom razumijevanju pojma digitalizacije u različitim sferama informacionog razvoja.

ITU SESIJA O IPv6 NA INFOFESTU

Međunarodna telekomunikaciona unija (ITU) će, i ove godine, biti aktivna na Infofestu. Pored suorganizacije XV Međunarodne konferencije regulatornih tijela u domenu elektronskih komunikacija, ITU će održati i seminar o mogućnostima nove verzije Internet protokola IPv6.

KATALOG INFOFESTA DOBIO ISSN

ISSN Centar Nacionalne biblioteke Crne Gore „Đurđe Crnojević“ dodijelio je Infofest Katalogu Međunarodni standardni broj za serijske publikacije (ISSN 2536-5665). Pod ovim brojem, popularni Infofest Katalog će biti uveden i u Međunarodnu ISSN bazu koja se vodi u Parizu.

INFOFEST 2017 U „AVALI“ OD 24-30. SEPTEMBRA

Nakon prošlogodišnjeg uspješnog povratka iz Miločera u Budvu, Organizator 24. Festivala informatičkih dostignuća odlučio je da se Infofest 2017 održi u hotelu „Avala Resort & Villas“, u periodu 24-30. septembra. Centralni programi Infofesta 2017 odvijaće se u Kongresnoj i Staklenoj sali Avale. U slobodnim prostorima ovog hotela biće postavljena tradicionalna Infofest-izložba.

OBJAVLJEN JAVNI POZIV ZA DOSTAVLJANJE AUTORSKIH RADOVA

Agenda Infofesta 2017 obuhvata i drugu Regionalnu naučno-stručnu konferenciju „ICT Pulse 2017“ na kojoj se prezentiraju  najuspješniji radovi koje odabere Programski odbor Festivala.

Javni poziv za dostavljanje radova, sa uputstvom za pripremu, objavljen je na sajtu Infofesta. Rok za dostavu radova je 1. avgust 2017.

SMJEŠTAJ UČESNIKA U AVALI, MOGRENU, SLOVENSKOJ PLAŽI …

Organizator Infofesta je zaključio ugovore o obezbjeđenju hotelskih kapaciteta za smještaj učesnika u toku Festivala. Zakupljen je ukupni raspoloživi kapacitet u hotelima „Avala Resort & Villas“ i „Mogren“. U Turističkom naselju „Slovenska plaža“ potvrđeno je 100 smještajnih jedinica u sobama sa četiri zvjezdice. Po potrebi, Organizator će, za učesnike Infofesta,  obezbjediti smještaj i u drugim budvanskim hotelima.

MINISTARSTVO JAVNE UPRAVE CRNE GORE UZ INFOFEST

U novoj konfiguraciji Vlade Crne Gore, dosadašnja nadležnost Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije je podjeljena na Ministarstvo javne uprave (elektronska uprava i informatička bezbjednost) i Ministarstvo ekonomije (telekomunikacije). Na nedavno održanom sastanku sa predstavnicima Infofesta, Ministarka javne uprave Suzana Pribilović potvrdila je da ova promjena neće negativno uticati na podršku koju Vlada Crne Gore, preko resorno nadležnih institucija, pruža Festivalu, s obzirom da se radi o manifestaciji od državnog značaja.

USKORO POZIVI ZA KOMPANIJSKO UČEŠĆE

Do sredine juna, Organizator će značajnim ICT kompanijama iz regiona uputiti zvanični poziv za učešće u programu Infofesta 2017. Poziv se upućuje na osnovu prve selekcione liste kompanija i institucija koju utvvrđuje Programski odbor Festivala.