Novosti

NOVOSTI IZ MICROSOFT-a

Učesnici Infofesta su navikli da im stručnjaci Microsoft-a, upravo na budvanskom Festivalu, prezentuju razvojne i strateške novosti iz svog programa. Microsoft je prijavom potvrdio da će tako biti i na Infofestu 2017.

SAP POTVRĐUJE UGLED INFOFESTA

Kompanija SAP koja svakako spada među svjetske tehnološke lidere, dostavila je prijavu za učešće na Infofestu 2017. Redovno zvanično učešće SAP-a na budvanskom Festivalu, potvrđuje da je Infofest respektibilna manifestacija.

MONSTAT O INFORMATIČKOJ PODRŠCI U STATISTICI

Zavod za statistiku Crne Gore – MONSTAT spada među kompanije koje, na vrlo visokom nivou, primjenjuju informacione tehnologijeu podršci svoje osnovne djelatnosti. Zbog toga će biti zanimljivo čuti nove aspekte primjene ICT u  poslovanju MONSTAT-a koji je, već niz godina, redovan učesnik Infofesta.

NTO CG DOMAĆIN „VEČERI PRIJATELJA“

Nacionalna turistička organizacija Crne Gore je, dosta davno, razumjela da Infofest ima posrednu ali značajnu ulogu u promociji Crne Gore kao turističkog odredišta. Zbog toga će  NTO Crne Gore, i ove godine, biti pokrovitelj tradicionalne Infofest „Večeri prijatelja“. Redovni učesnici Infofesta znaju u kojoj mjeri ovo druženje doprinosi dobroj atmosferi na budvanskom informatičkom Festivalu.

I ENERGODATA – EKSKLUZIVNO

Jedna od najstarijih i najuglednijih ICT firmi na našim prostorima, beogradska kompanija Energoprojekt Energodata dolazi na Infofest 2017 kao ekskluzivni učesnik. Energodata će imati svoj izložbeni prostor i programsku prezentaciju novih rješenja.

DVIJE PREZENTACIJE INFOSTREAM-a

Mlada ali već ugledna softverska kompanija Infostream iz Podgorice održaće dvije ekspertske prezentacije u zvaničnom programu Infofesta 2017. Infostream je specijalizovan za softverski razvoj, održavanje, podršku i informatički konsalting.

NASTAVLJA SE KONTINUITET „SAGA NA INFOFESTU“

Saga je, uz SBS, jedina kompanija koja, bez ijednog izostanka, učestvuje na Infofestu, od njegovog prvog održavanja 1994. godine. Nema sumnje da su ova kompanija i Infofest zajedno stasavali u ne baš lakim opštim i tržišnim okolnostima. Saga je nastavila sa učešćem na Infofestu i nakon što je postala članica New Frontier Grupe.

S&T U EX-CATEDRA PROGRAMU

Sadržajne i koncepcijski svježe prezentacije poznate sistem integratorske grupacije S&T već dugo predstavljaju jednu od Infofest atrakcija. I ove godine će stručnjaci S&T učestvovati u zvaničnom festivalskom ex-catedra programu.

DUNAVNET DEBITUJE NA INFOFESTU

Inovativna novosadska firma DunavNET, prepoznatljiva po rješenjima u domenu Interneta inteligentnih uređaja (IoT – Internet of Things) i proširene stvarnosti (AR – Augmented Reality), prvi put će, ove godine, učestvovati na Infofestu. Stručnjaci DunavNET-a će, u zvaničnom festivalskom programu, prezentirati neka od svojih sofisticiranih rješenja.

AUTORSKI RADOVI – DO 1. AVGUSTA

Rok za dostavu autorskih radova po javnom pozivu Organizatora za Regionalnu naučno-stručnu konferenciji „Infofest Pulse“ ističe 1. avgusta. Radovi primljeni do ovog roka će biti recenzirani od strane Programskog odbora Festivala, a najuspješniji će biti uvršteni u zvaničan Infofest program. Prihvaćeni radovi se publikuju u Katalogu Infofesta i nominuju za festivalske nagrade.

TELEGROUP POTVRDIO UČEŠĆE

Kompanija TeleGroup svakako spada u vodeće ICT firme na tržištu regiona. Uz to, posljednjih godina, TeleGroup uspješno širi svoje poslovanje u čitavoj EMEA zoni. Zato raduje činjenica da će, učešćem u programu Infofesta 2017, TeleGroup nastaviti tradiciju predstavljanja svojih novih rješenja na budvanskom Festivalu. U prezentacionom programu, stručnjaci ove firme će predstaviti primjenu Internet of Things koncepta (IoT) u domenu zdravstva.

DEJAN CVETKOVIĆ MEĐU POZVANIM PREDAVAČIMA

Među pozvanim predavačima na Infofestu 2017 je i Dejan Cvetković, menadžer u korporaciji Microsoft, koji je, na globalnom nivou, nadležan za domen digitalne transformacije. Dejan će imati „key-note“ izlaganje u posebnoj sesiji posvećenoj digitalnoj preorijentaciji poslovnog ambijenta, sa fokusom na konceptu Internet of Things u Cloud okruženju.

POŠTA CRNE GORE „NOSILAC“ SAVJETOVANJA

Infofest 2017 će biti okvir za održavanje sedmog Regionalnog savjetovanja poštanskih uprava, pod nazivom „Digitalna teritorija pošte“. Programski organizator ove važne i, sada već tradicionalne Infofest sesije je Pošta Crne Gore koja će okupiti predstavnike poštanskih uprava regiona, međunarodnih asocijacija za poštansko poslovanje, kao i ICT firmi čija se ponuda odnosi na ovaj specifični sektor.

RESPA I MINISTARSTVO JAVNE UPRAVE ORGANIZUJU E-GOV PANEL

Međunarodna organizacija za jačanje regionalne saradnje u oblasti javne uprave na Zapadnom Balkanu ReSPA (Regional School of Public Administration) i crnogorsko Ministarstvo javne uprave nosioci su posebne panel-sesije posvećene ključnim pitanjima e-Gov koncepta. Pored međunarodnih eksperata, u radu panela će učestvovati reprezenti resornih državnih organa zemalja regiona.

AXIS COMMUNICATION I IP WAY PONOVO NA INFOFESTU

Poznata švedska kompanija Axis Communications, jedan od svjetskih lidera u oblasti mrežnog videa ponovo dolazi u Budvu, na ovogodišnji Festival informatičkih dostignuća. Među zvaničnim učesnicima Infofesta 2017 će biti i njihov lokalni partner, beogradska kompanija IP Way.

DOLAZI BANJALUČKI LANACO

Od prije nekoliko godina, učesnici Infofesta imaju priliku da neposredno vide i čuju kompaniju Lanaco iz Banja Luke, jednu od najznačajnijih ICT kompanija u našem regionu. Lanaco je potvrdio da će se, i ove godine, kao ekskluzivni učesnik, predstaviti festivalskom auditorijumu, u izložbenoj i prezentacionoj formi.

ČIKOM U KATEGORIJI EKSKLUZIVNIH

Kompanija Čikom Informatički Inženjering iz Podgorice će, i na ovom Infofestu, biti ekskluzivni učesnik. Pored učesničkog ekskluziviteta, prijava Čikoma podrazumjeva i izložbeni štand, kao i učešće u ex-catedra programu.

STIGLE PRIJAVE INFOLINKA, RDC I ALITER TECHNOLOGIES

Beogradski Infolink, sada već redovni učesnik Infofesta, dostavio je prijavu i za naredni 24. Festival informatičkih dostignuća. I crnogorski Radio-difuzni centar (RDC) je prihvatio poziv Organizatora i potvrdio učešće na ovogodišnjem Infofestu. Organizator je evidentirao i prijavu poznate međunarodne kompanije Aliter Technologies, čije je sjedište u Slovačkoj.

FORTINET POTVRDIO

Poznata internacionalna kompanija Fortinet koja je ugled stekla prvenstveno kvalitetnim rješenjima u domenu informatičke bezbijednosti, potvrdila je učešće na Infofestu 2017. Fortinet će imati programsku prezentaciju u ponedjeljak, 25. septembra.

DIREKTORAT ZA ELEKTRONSKE KOMUNIKACIJE NA DVA FRONTA

Direktorat za elektronske komunikacije Ministarstva ekonomije će, kao zvanični učesnik Infofesta, imati dvostruku ulogu. U okviru Međunarodne konferencije regulatora elektronskih komunikacija, predstavnici Direktorata će prezentirati Zakon o mjerama za smanjenje troškova postavljanja elektronskih komunikacionih mreža velikih brzina, a u zvaničnom Infofest programu, Direktorat će, u saradnji sa stručnjacima Svjetske banke prezentirati nove projektne aktivnosti unapređenja širokopojasnog Internet saobraćaja.

SERBIAN BUSINESS SYSTEMS – 24. PUT NA INFOFESTU

Beogradska kompanija Serbian Business Systems – SBS nastavlja kontinuitet učešćana budvanskom ICT okupljanju i to u statusu ekskluzivnog učesnika. Treba istaći da je ova renomirana firma učestvovala na svim dosadašnjim Festivalima informatičkih dostignuća.

POTVRDIO I CRNOGORSKI TELEKOM

Dvije programske prezentacije i ekskluzivni učesnički status predstavljaju sadržaj prijave Crnogorskog Telekoma za učešće na ovogodišnjem Infofestu. Osim toga, iako dogovor još nije finalizovan, očekuje se da će Crnogorski Telekom ponovo biti zvanični Internet provajder Infofesta i da će svim učesnicima omogućiti kvalitetan Internet servis.

MEĐU POZVANIMA HPE, MICROSOFT, ORACLE, CISCO

U toku je prijavljivanje ICT kompanija za zvanično učešće na 24. Festivalu informatičkih dostignuća. Među kompanijama koje su, u prvom selekcionom krugu, dobile poziv Organizatora nalaze se Oracle. IBM, Microsoft, Hewlett Packard Enterprise, Cisco Systems, SAP i drugi tehnološki lideri.

XV „REGULATORNA“ KONFERENCIJA

Agencija za elektronske komunikacije i regulatornu djelatnost će, u okviru Infofesta 2017, održati XV Međunarodnu konferenciju „Regulatorna djelatnost u sektoru elektronskih komunikacija“ koja će okupiti predstavnike nacionalnih regulatornih agencija, ministarstava, operatora elektronskih komunikacija, kao i predstavnike međunarodnih organizacija i institucija nadležnih za ovu oblast. I ove godine, suorganizator ove sesije će biti Međunarodna telekomunikaciona unija (ITU). Tema Konferencije je „Sljedeća generacija regulacije“.

SLOGAN INFOFEST 2017 – „DIGITAL HIGHWAY“

Globalni trend digitalizacije nije zaobišao ni Infofest. Zbog toga je slogan ovogodišnjeg Festivala „Digital Highway“. Programski koncept Infofesta 2017 usmjeren je ka pravilnom razumijevanju pojma digitalizacije u različitim sferama informacionog razvoja.

ITU SESIJA O IPv6 NA INFOFESTU

Međunarodna telekomunikaciona unija (ITU) će, i ove godine, biti aktivna na Infofestu. Pored suorganizacije XV Međunarodne konferencije regulatornih tijela u domenu elektronskih komunikacija, ITU će održati i seminar o mogućnostima nove verzije Internet protokola IPv6.

KATALOG INFOFESTA DOBIO ISSN

ISSN Centar Nacionalne biblioteke Crne Gore „Đurđe Crnojević“ dodijelio je Infofest Katalogu Međunarodni standardni broj za serijske publikacije (ISSN 2536-5665). Pod ovim brojem, popularni Infofest Katalog će biti uveden i u Međunarodnu ISSN bazu koja se vodi u Parizu.

INFOFEST 2017 U „AVALI“ OD 24-30. SEPTEMBRA

Nakon prošlogodišnjeg uspješnog povratka iz Miločera u Budvu, Organizator 24. Festivala informatičkih dostignuća odlučio je da se Infofest 2017 održi u hotelu „Avala Resort & Villas“, u periodu 24-30. septembra. Centralni programi Infofesta 2017 odvijaće se u Kongresnoj i Staklenoj sali Avale. U slobodnim prostorima ovog hotela biće postavljena tradicionalna Infofest-izložba.

OBJAVLJEN JAVNI POZIV ZA DOSTAVLJANJE AUTORSKIH RADOVA

Agenda Infofesta 2017 obuhvata i drugu Regionalnu naučno-stručnu konferenciju „ICT Pulse 2017“ na kojoj se prezentiraju  najuspješniji radovi koje odabere Programski odbor Festivala.

Javni poziv za dostavljanje radova, sa uputstvom za pripremu, objavljen je na sajtu Infofesta. Rok za dostavu radova je 1. avgust 2017.

SMJEŠTAJ UČESNIKA U AVALI, MOGRENU, SLOVENSKOJ PLAŽI …

Organizator Infofesta je zaključio ugovore o obezbjeđenju hotelskih kapaciteta za smještaj učesnika u toku Festivala. Zakupljen je ukupni raspoloživi kapacitet u hotelima „Avala Resort & Villas“ i „Mogren“. U Turističkom naselju „Slovenska plaža“ potvrđeno je 100 smještajnih jedinica u sobama sa četiri zvjezdice. Po potrebi, Organizator će, za učesnike Infofesta,  obezbjediti smještaj i u drugim budvanskim hotelima.

MINISTARSTVO JAVNE UPRAVE CRNE GORE UZ INFOFEST

U novoj konfiguraciji Vlade Crne Gore, dosadašnja nadležnost Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije je podjeljena na Ministarstvo javne uprave (elektronska uprava i informatička bezbjednost) i Ministarstvo ekonomije (telekomunikacije). Na nedavno održanom sastanku sa predstavnicima Infofesta, Ministarka javne uprave Suzana Pribilović potvrdila je da ova promjena neće negativno uticati na podršku koju Vlada Crne Gore, preko resorno nadležnih institucija, pruža Festivalu, s obzirom da se radi o manifestaciji od državnog značaja.

USKORO POZIVI ZA KOMPANIJSKO UČEŠĆE

Do sredine juna, Organizator će značajnim ICT kompanijama iz regiona uputiti zvanični poziv za učešće u programu Infofesta 2017. Poziv se upućuje na osnovu prve selekcione liste kompanija i institucija koju utvvrđuje Programski odbor Festivala.