Infofest 2010

DA SE BOLJE VIDI

Sedamnaesti Festival informatičkih dostignuća –INFOFEST 2010 održan je u Budvi od 26. septembra do 02. oktobra 2010. godine. Ovogodišnji Infofest okupio je brojne učesnike, predstavnike državne uprave, informatičkih kompanija, javnih preduzeća i finansijskog sektora Crne gore i regiona. U radu festivala učestvovale su i brojne kompnije iz Srbije, među kojima su Saga, ComTrade group, Telegroup, MFC-Mikrokomerc, IT Excellence, ASW Inženjering, Asecco SEE, Eunet, JP PTT saobraćaja „Srbija“, Zavod za informatiku i statistiku Beograda, i drugi. Predstavljena su najnovija dostignuća u oblasti ICT tehnologija, najznačajniji projekti vezani za razvoj e uprave i savremeni trendovi u oblasti homogenizacije i virtuelizacije ICT sistema.

XVII INFOFEST -Da se bolje vidi

INFOFEST 2010 započeo je tradicionalnom ceremonijom otvaranja koja je održana na terasi hotela “Avala”, u nedjelju 26. septembra u 20.30 časova. U programu su učestvovali poznati glumac Slobodan Marunović i muzička grupa “Assa Vocce”. U ime grada domaćina obratio se Lazar Rađenović, a u ime organizatora, Milica Pejanović – Đurišić, predsjednik Stručnog odbora Festivala. INFOFEST je ove godine otvorio Ivan Radunović, student Elektrotehničkog fakulteta, koji je jedan od nagrađenih studenata u projektu 10 za 10, 10 nagrada za 10 najuspješnijih ICT rješenja, koji je u toku ove godine realizovalo Ministarstvo za informaciono društvo.

Nakon obraćanja predstavnika grada domaćina i Organizatora prisutnima, i zvaničnog otvaranja Festivala, za učesnike će biti priređen bogat koktel. Pokrovitelj otvaranja je Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost Crne Gore.

Bogat festivalski Program, obilovao je novostima iz oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija, zanimljivim autorskim radovima, kompanijskim prezentacijama, a obeležili su ga i posebni programi, kakav je bio “INFOFEST-parlament”. Prepoznatljivoj atmosferi Festivala doprinelo je obilje septembarskog sunca na predivnim terasama budvanskih lokala.

Za razliku od prethodnih Festivala, ove godine radni dio INFOFEST-a započeo je uvodnom sesijom koju je vodio Stručni odbor. Potpredsjednik Vlade i ministar za informaciono društvo Crne Gore prof.dr Vujica Lazović otvorio je uvodnu sesiju, a zatim je dr Đorđe Savić, član Stručnog odbora započeo polemičku debatu na temu „Gdje smo i kako dalje“. Na problemska pitanja iz ovog obraćanja odgovarali su stratezi i menadžeri vodećih ICT kompanija i predstavnici velikih korisnika, pozvani od strane Organizatora: Vladan Tabaš (Čikom), Goran Đaković ( Saga), Mladen Živanović ( Microsoft), Miodrag Mirčetić ( Asseco SEE), Goran Veljović ( E-Smart Systems).

Prvi put se među učesnicima INFOFEST-a, našla poznata firma ASW inženjering. ASW je održala dvije prezentacije, a zainteresovane posjetioce ugostila je i na svom izložbenom prostoru u hotelu “Mogren”.

Prezentacijom projekta “Centralizacija Drugog primjerka matičnih knjiga u Srbiji”, JP PTT saobraćaja “Srbija” uključila se u program ovogodišnjeg INFOFEST-a, predstavljajući aktuelna informatička rješenja. Prezentacija ove kompanije održana je u salonu “Mogrena”, u sredu, 29. septembra.

E-Smart Systems, je svoj izložbeni prostor , ove godine, koncipirao kao simulacioni model savremene interaktivne učionice na kome je, bio moguć uvid u edukativnu funkcionalnost MS rješenja Windows MultiPoint Server 2010.

Kompanija “Coming” je predstavila najnovija iskustva vezana za virtuelizaciju u bankarskom sektoru Srbije, a kompanija “MD&Profy” kompletnu platformu za Mobilno bankarstvo kompanije “Sybase”, koja je trenutno implementirana kod preko 900 operatera u svijetu, kao platformu modernog i perspektivnog bankarskog servisa.

Takođe, bilo je riječi o problemima razvoja e trgovine u regionu i mogućnostima unapređenja Internet plaćanja. Posebna pažnja posvijećena je razvoju IT bezbednosti, pri čemu je istaknut značaj unapređenja znanja iz oblasti zaštite. Na kraju panela predstavljeni su rezultati “Privredne komore Beograda”, kao i najnovije aktivnosti na organizaciji edukacije i obuke iz domena IT bezbednosti.

Tokom trajanja festivala su predstavljeni najuspješniji autorski radovi odabrani na javnom konkursu Infofest-a.

U saradnji sa kompanijom “doMEn”, organizator je omogućio da više od 250 studenata crnogorskih univerziteta besplatno učestvuje na Infofest-u i iskoristi ovu jedinstvenu priliku za sticanje novih znanja.

Delegacija miločerskog “Ekonomskog foruma2 koju je predvodio Prof. Dr Vukotić, posetila je 28.septembra INFOFEST.

“Telenor” je i ove godine učestvovao na renomiranom Festivalu informatičkih dostignuća “Infofest” u Budvi.

Tokom svog sedmog učešća, Telenor je predstavio javnosti svoju novu mrežu – najbržu u Crnoj Gori i među najbržim u Evropi. Prezentacija je nosila naslov “Telenorov svijet novih mogućnosti”.

“Mi smo vodeća snaga u kreiranju i uvođenju najsavremenijih komunikacionih servisa na crnogorsko tržište. Na Infofestu smo predstavili mogućnosti naše nove mreže koja je najbrža u Crnoj Gori i jedna od najbržih u Evropi. Telenor je u svom radu fokusiran na ljude i zadovoljenje njihovih potreba.

Naši korisnici sada imaju najbolje online korisničko iskustvo. Telenorova 3 puta brža mreža će dovesti do značajnog povećanja penetracije mobilnog broadbanda, što će doprinijeti privrednom rastu kroz povećanje poslovne produktivnosti”, rekla je Ana Radulović, zamjenik izvršnog direktora za korporativne poslove, prezentujući Telenorov svijet novih mogućnosti.

U okviru Festivala, Privredna komora Beograda organizovala je Panel sesiju o praktičnim primenama informacionih tehnologija u bankarstvu. Na panelu su razmatrani primeri Viruelizacije Data centara u bankama, kao i novi modeli bankarskih servisa, pre svega mobilnog bankarstva (m-banking).

U organizaciji Udruženja informatičke delatnosti i Udruženja finansijskih organizacija “Privredne komore Beograda”, kao dugogodišnjeg učesnika Infofesta, 30. septembra održan je panel na temu „ICT virtuelizacija i novi modeli bankarskih servisa“.

U izuzetno uspešnom i interaktivnom radu panela predstavljeni su konkretni primeri primena ICT tehnologija u finansijskom sektoru.

U petak, prvog oktobra, u hotelu “Mogren” S&T Grupa, kao redovan učesnik INFOFEST-a je ovogodišnji nastup na Festivalu posvetila pitanjima izgradnje informacionog društva. Rezultat takve namjere bio je poseban program u formi seminara, pod nazivom „Budućnost informacionog društva“ („Future of Information Society“). Seminar je obrađivao teme Cloud Computing-a i virtuelizacije, značajnih trendova u optimizaciji informaciono-komunikacionih struktura. Pomenuti su i primjeri dobre prakse u projektima e-Government-a, a prezentiran je i CA projekat Vlade Crne Gore.

Fond za zdravstveno osiguranje Crne Gore, nosilac informatičkog razvoja ukupnog zdravstvenog sistema u Crnoj Gori, svoje razvojne rezultate i planove je, kao i svake godine, prezentirao u u Kongresnoj sali Grand hotela Avala.

VIII Međunarodna konferencija na INFOFEST-u

“Analiza relevantnih tržišta i troškovno računovodstvo kao uslov za preduzimanje regulatornih mjera  prema operatorima sa značajnijom tržišnom pozicijom“

INFOFEST je tradicionalni domaćin međunarodne konferencije regulatornih tijela. “Analiza relevantnih tržišta i troškovno računovodstvo kao uslov za preduzimanje regulatornih mjera prema operatorima sa značajnijom tržišnom pozicijom“ – bio je naziv VIII međunarodne konferencije regulatornih tijela u oblasti elektronskih komunikacija.

Kao i ranijih godina, organizator Konferencije je crnogorska Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost. Ova konferencija, već osmu godinu, omogućava da INFOFEST bude centralno mjesto za razmjenu iskustava i znanja u vezi unapređenja regulatornog okvira na tržištu elektronskih komunikacija. Konferencija je održana u taverni “Mogrena”, 26. i 27. septembra.

10 za 10

U cilju promocije informacionog društva, Ministarstvo za informaciono društvo Crne Gore je, početkom marta ove godine, objavilo javni poziv pod nazivom „10 za 10“ sa namjerom da odabere i nagradi deset najboljih ICT rješenja, urađenih na univerzitetima u Crnoj Gori.

Konkurs je trajao do maja ove godine, a prijavljeno je 37 radova, sa svih crnogorskih univerziteta. Komisija koju je imenovalo Ministarstvo, a koju su sačinjavali ugledni stručnjaci iz ove oblasti, uvažavajući izuzetan kvalitet primljenih radova, odlučila je da, umesto deset, dodeli jedanaest novčanih nagrada autorima najboljih radova. U konsultacijama sa stručnim organima INFOFEST-a, zaključeno je da bi bilo korisno da se nagrađeni radovi predstave na ovogodišnjem Festivalu. Pored dobijenih nagrada, nastup na Festivalu predstavljao je dodatno priznanje autorima.

DODJELA SERTIFIKATA

Ministarstvo za informaciono društvo u toku ljetnjeg raspusta realizovalo je drugi kamp za mlade informatičare, koji je održan na Ivanovim koritima.

U okviru obuke, trideset učenika završenih razreda osnovnih škola iz cijele Crne Gore uspješno su savladali obuku po ECDL standardima i položili testove

E-UPRAVA

Značajne državne institucije su obogatile program ovogodišnjeg festivala. Prvi oktobar obeležilo je nekoliko važnih dešavanja.

Ministarstvo za informaciono društvo je na ovogodišnjem INFOFEST-u predstavilo niz realizovanih i najavu novih projekata. Ove godine, u posebnom prezentacionom programu pod nazivom „Od Strategije do implementacije“ predstavljeni su projekti Ministarstva iz oblasti e – uprave, informatičke infrastrukture, pravna regulativa donesena tokom 2010. godine, a koja se odnosi na ovu oblast, kao i najznačajniji projekti iz domena ICT koji se realizuju u Crnoj Gori i koji imaju tretman projekata od državnog značaja.

Uvodno izlaganje na prezentaciji imao je potpredsjenik Vlade i ministar za informaciono društvo, prof. dr Vujica Lazović. Prezentacija je održana u Kongresnoj sali “Grand hotela Avala”. Pored ostalih, prezentaciji je prisustvovala i visoka delegacija Ministarstva za telekomunikacije i informaciono društvo Srbije.

Prvi put je, u zvaničnom programu INFOFEST-a, prvog septembra, u Kongresnoj sali Grand hotela “Avala”, prezentiran Carinski informacioni sistem Uprave carina Crne Gore. Predstavnici ove institucije upoznali su prisutne sa tehničkim rješenjima i funkcionalnim mogućnostima Carinskog informacionog sistema koji omogućava crnogorskoj Carini da bude servis građana i privrede.

INFOFEST-parlament

Koncept festivala informatičkih dostignuća, ove godine značajno je izmijenjen i unaprijeđen uvođenjem novih festivalskih formi. Takva je bila i diskusiona forma “INFOFEST-parlament”.

„INFOFEST – parlament“ predstavlja novu formu festivala. Nastao je iz potrebe da se uspostavi dijalog između ICT stručnjaka, upravljačkih struktura u državnim upravama i lokalnim samoupravama i krajnjih korisnika, kako bi se jasnije očitovali oni ICT rezultati koji poboljšavaju kvalitet života, a nisu dovoljno afirmisani.

Uvodno izlaganje imala je predsjednik Stručnog odbora prof. dr Milica Pejanović-Đurišić i pozvani izlagači – ugledni autoriteti iz oblasti državne uprave i ICT poslenici.

Živa diskusija obeležila je ovu sesiju, tako da su diskutanti morali biti opominjani na vremensko ograničenje.

Opšti je utisak da će, narednih godina, “INFOFEST – parlament” zahtevati višednevno trajanje. Direktan prijenos “INFOFEST-parlamenta” obezbjedila je televizija “Atlas

Do novog susreta

Ceremonija uručenja nagrada i zatvaranje Festivala održala se u Kongresnoj sali Grand hotela Avala, u 20 sati.

Neposredno poslije ceremonije zatvaranja, ispred zidina starog grada, započelo je tradicionlno veče s Budvanima. Uz bogatu trpezu, i čuveni orkestar Žutoga Serhatlića, posetioci Festivala i domaćini, uživali su u mediteranskoj noći razmišljajući o narednom okupljanju, u Budvi… Na osamnaestom INFOFEST-u.

 

AGENDA 

 Dolazak i registracija učesnika Avala, Welcome Desk 26.09. do 19.30
 Otvaranje Festivala Avala, Terasa 26.09. u 20.30
 Prezentacije ekskluzivnih učesnika Avala 27.09. – 01.10.
 Specijalni učesnici – “Infofest predstavlja” Avala 27.09. – 01.10.
 Infofest-izložba Mogren 27.09. – 01.10.
 Prezentacioni program Avala,  Mogren 27.09. – 01.10.
 Uvodna sesija Infofest-a 2010: “Gdje smo i kako dalje” Avala 27.09.
 VIII međunarodna konferencija regulatornih tijela: “Analize relevantnih tržišta kao uslov za nametanje regulatornih obaveza operatorima sa značajnom tržišnom snagom na relevantnim tržištima” Mogren 27 – 28.09.
 INFOFEST – parlament: “Da se bolje vidi” Avala 29.09.
 Prezentaciona sesija uspješnih projekata: “10 za 10” (nosilac: Ministarstvo za informaciono društvo Crne Gore) Avala 29.09.
 Autorski radovi Mogren 29 – 30.09.
 Savjetovanje: “Homogenizacija ICT mogućnosti i potreba finansijskog sektora – održive strategije za transformaciju banaka” (nosilac: Asseco SEE) Mogren 30.09.
 Panel: “ICT virtuelizacija i novi modeli bankarskih servisa” (nosilac: Privredna komora Beograda) Mogren 30.09.
 Seminar: “Budućnost informatičkog društva” (nosilac: S&T Grupa) Mogren 01.10.
 Uručenje nagrada i zatvaranje Festivala Avala 01.10. u 20.00
 “Veče s Budvanima” Gradski trg 01.10. u 21.00
 Odlazak učesnika 02.09.

ponedjeljak, 27. septembar

početak završetak mjesto sadržaj
10.00 12.00 Avala
Kongresna sala
 Uvodna sesija INFOFEST-a 2010: “Gdje smo i kako dalje”
10.00 13.00 Mogren
Taverna
Konferencija: “Analize relevantnih tržišta kao uslov za nametanje regulatornih obaveza operatorima sa značajnom tržišnom snagom na relevantnim tržištima” (sesija 1) – nosilac: Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost Crne Gore 
12.15 12.45 Avala
Kongresna sala
 “Infofest predstavlja” / specijalni učesnik: Ericsson Nikola Tesla – “ICT i e-održivost”
17.45 18.15 Avala
Kongresna sala
 E-Smart Systems – “Informatika u funkciji energetske efikasnosti”
18.30 19.00 Avala
Kongresna sala
 Ekskluzivni učesnik: Crnogorski Telekom – “ICT u Crnogorskom Telekomu: Integris + Inovatorium”
18.30 19.00 Mogren
Salon
 JISA – “ECDL – važan korak ka razvoju informacionog društva u Crnoj Gori”
19.15 19.45 Avala
Kongresna sala
 “Infofest predstavlja” / specijalni učesnik: Microsoft – “Be what’s next!”

utorak, 28. septembar

početak završetak mjesto sadržaj
10.00 10.30 Avala
Kongresna sala
 “Infofest predstavlja” / specijalni učesnik: Saga – “Kompanijska prezentacija”
10.00 13.00 Mogren
Taverna
 Konferencija: “Analize relevantnih tržišta kao uslov za nametanje regulatornih obaveza operatorima sa značajnom tržišnom snagom na relevantnim tržištima” (sesija 2) – nosilac: Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost Crne Gore 
10.45 11.15 Avala
Kongresna sala
 “Infofest predstavlja” / specijalni učesnik: MFC –  Mikrokomerc
10.45 11.15 Mogren
Salon
 Ekskluzivni učesnik: Pošta Crne Gore
11.30 12.00 Avala
Kongresna sala
 Telenor
11.30 12.00 Mogren
Salon
 Ekskluzivni učesnik: NPS – “Kako izbeći najčešće greške pri izboru i implementaciji poslovnog rešenja”
12.15 12.45 Avala
Kongresna sala
 Oracle – “Oracle aplikativna rešenja (Oracle Applications)”
12.15 12.45 Mogren
Salon
 Zavod za informatiku i statistiku Beograda – “Elektronska sednica Gradskog veća Grada Beograda”
18.30 19.00 Avala
Kongresna sala
 Ekskluzivni učesnik: ComTrade Group
19.15 19.45 Avala
Kongresna sala
 Crnogorski Telekom – “Broadband servisi i uređaji za 21. vijek”

srijeda, 29. septembar

početak završetak mjesto sadržaj
10.00 12.00 Avala
Kongresna sala
 Infofest – parlament: “Da se bolje vidi”
12.15 12.45 Avala
Kongresna sala
 Saga – “e-Službeni list Crne Gore”
12.15 12.45 Mogren
Salon
 ASW Inženjering – “Realizacija složenih informacionih sistema”
13.00 13.30 Mogren
Salon
 ASW Inženjering – “Nove tehnologije, portali i povezivanje različitih informacionih sistema”
17.00 20.00 Avala
Kongresna sala
 Prezentaciona sesija uspješnih projekata: “10 za 10” (nosilac: Ministarstvo za informaciono društvo Crne Gore)
17.00 20.00 Mogren
Taverna
 Autorski radovi – sesija 1
19.15 20.00 Mogren
Salon
 JP PTT Saobraćaja “Srbija” – “Centralizacija Drugog primerka matičnih knjiga u Srbiji”

četvrtak, 30. septembar

početak završetak mjesto sadržaj
10.00 10.30 Avala
Kongresna sala
 Ekskluzivni učesnik: Čikom
10.00 10.30 Mogren
Salon
 IT Excellence – DMS, BI, Kolaboracija: SharePoint 2010 Server Enterprise “all Inclusive”
10.00 13.00 Mogren
Taverna
 Autorski radovi – sesija 2
10.45 11.15 Avala
Kongresna sala
 Ekskluzivni učesnik: MDS Informatički Inženjering – “Proaktivne tehnologije zaštiteračunarskih sistema”
10.45 12.15 Mogren
Salon
 Savjetovanje: “Homogenizacija ICT mogućnosti i potreba finansijskog sektora – održive strategije za transformaciju banaka” – nosilac: Asseco SEE (sesija 1)
11.30 12.00 Avala
Kongresna sala
 doMEn – “On-line Branding”
12.15 12.45 Avala
Kongresna sala
 Cisco Systems – “Cloud Business Services – The Future is Now!!!”
12.30 13.00 Mogren
Salon
 Savjetovanje: “Homogenizacija ICT mogućnosti i potreba finansijskog sektora – održive strategije za transformaciju banaka” – nosioci: Asseco SEE i TeleGroup (sesija 2)
13.00  13.30 Avala
Kongresna sala
Uprava za nekretnine Crne Gore – “Novi servisi Uprave za nekretnine”
17.00 19.00 Mogren
salon
 Panel: “ICT virtuelizacija i novi modeli bankarskih servisa” (nosilac: Privredna komora Beograda)
17.00 20.00 Mogren
Taverna
 Autorski radovi – sesija 3
18.30 19.00 Avala
Kongresna sala
 “Infofest predstavlja” / specijalni učesnik: Ministarstvo uređenja prostora i zaštite životne sredine Crne Gore
19.15 19.45 Avala
Kongresna sala
 Radio-difuzni centar Crne Gore – “U svijetu savremenih komunikacija”

petak, 01. oktobar

početak završetak mjesto sadržaj
10.00 10.30 Avala
Kongresna sala
 Fond za zdravstveno osiguranje Crne Gore – “Razvoj integralnog informacionog sistema zdravstva”
10.00 14.00 Mogren
Salon
 Seminar: “Budućnost informacionog društva” (nosilac: S&T Grupa)
10.45 11.15 Avala
Kongresna sala
 Uprava Carina Crne Gore
11.30 13.00 Avala
Kongresna sala
 Ministarstvo za informaciono društvo Crne Gore – “Od strategije do implementacije”
17.00 18.00 Mogren
Salon
 Dodjela edukacionih sertifikata mladim informatičarima (Ministarstvo za informaciono društvo Crne Gore)

AUTORSKI RADOVI

 • „REDUNDANSA MREŽNIH KOMPONENTI U VIRTUELIZOVANOM SERVERSKOM OKRUŽENJU“ (Slavko Dubačkić, M.Sc.E.C.E – Energosoft Novi Sad, Srbija, Branislav Belić, dipl.ing. – Energosoft Novi Sad, Srbija)
 • „PRETRAŽIVANJE REGISTROVANIH LEKOVA, KAO JEDNA OD E-USLUGA U E-UPRAVI“ (dr.sci Tatjana Stojadinović, spec IT – Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije, Beograd)
 • „PROCESNO ORIJENTISAN PRISTUP INTEGRACIJI B2B SISTEMA POMOĆU WEB SERVISA“ ( Jelena Lukić, dipl.ing. – JP “Elektromreža Srbije”, Beograd)
 • „STANJE PRIMENE IKT U ZDRAVSTVENOM SISTEMU, CILJEVI I USLOVI ZA RAZVOJ E-ZDRAVSTVA“ (dr Milovan Obradović – Vojnomedicinska akademija, Beograd, Srbija)
 • „OBJEKTIVNO-ORIJENTISANI PRISTUP U SIMULACIJI I METODOLOGIJA SIMULACIONOG MODELIRANJA“ (Sead Mašović – Fakultet organizacionih nauka, Univerzitet u Beogradu, Srbija, Muzafer Saračević – Prirodno-matematički fakultet, Univerzitet u Nišu, Srbija, Hamza Kamberović – Departman za prirodno-tehničke nauke, Univerzitet u Novom Pazaru, Srbija)
 • „UNAPREĐENJE POSLOVANJA U SISTEMIMA ELEKTRONSKOG PLAĆANJA“ (Esad Međedović – Prirodno-matematički fakultet, Univerzitet u Nišu, Srbija, Muzafer Saračević – Prirodno-matematički fakultet, Univerzitet u Nišu, Srbija, Selver Pepić – Prirodno-matematički fakultet, Univerzitet u Nišu, Srbija)
 • „COMPUTER VISUALIZATION AND SIMULATION OF FINANCIAL REPORTS“ (Violeta Panovska – Faculty of Administration and Management of information systems, Bitola, Republic of Macedonia, Meri Boshkoska – Faculty of Administration and Management of information systems, Bitola, Republic of Macedonia, Milco Prosaganec – Faculty of Administration and Management of information systems, Bitola, Republic of Macedonia)
 • „INFORMATICS AS A BASIS FOR EFFICIENCY CONTROL IN LOCAL GOVERNMENTS IN THE REPUBLIC OD MACEDONIA“ (Branko Dimeski – Faculty of Administration and Management of information systems, Bitola, Republic of Macedonia, Monica Markovska – Faculty of Administration and Management of information systems, Bitola, Republic of Macedonia, Milco Prosaganec- Faculty of Administration and Management of information systems, Bitola, Republic of Macedonia)
 • „METRIKA ZA VREDNOVANJE I KLASIFIKACIJU SIGURNOSNIH PROPUSTA WEB APLIKACIJA“ (Ognjen Joldžić – Elektrotehnički fakultet Banja Luka, Univerzitet u Banja Luci, Zoran Đurić – Elektrotehnički fakultet Banja Luka, Univerzitet u Banja Luci)
 • „BENCHMARKING DESKTOP VIRTUELNIH MAŠINA“ (Ratko Dejanović – Elektrotehnički fakultet u Banja Luci, Zlatko Dejanović – Elektrotehnički fakultet u Banja Luci, Ljubiša Preradović – Arhitektonsko-građevinski fakultet u Banja Luci)
 • „DODATNE MOGUĆNOSTI EKSPLOATACIJE SISTEMA IP VIDEO-NADZORA I INTEGRACIJA SA RFID TEHNOLOGIJOM“ (Miloš Ljubojević – JU SARNET Banja Luka, Srećko Stanković – Grad Banka Luka, Bojan Dardić – Bravo studio d.o.o.)
 • „NADOGRADNJA POSTOJEĆE INFRASTRUKTURE SISTEMA SA JAVNIM KLJUČEVIMA WINDOWS 2003 NA WINDOWS 2008“ (Nenad Petrović – Nacionalna služba za zapošljavanje, Beograd, Srbija)
 • „LIČNA KARTA FIZIČKIH I PRAVNIH LICA – WEB APLIKACIJA ZA PRIKAZIVANJE SVEOBUHVATNIH PODATAKA O KLIJENTIMA BANKE“ (Miša Stefanović – Komercijalna banka a.d., Beograd, Mladen Rudić – Komercijalna banka a.d., Beograd, Igor Đurić – Komercijalna banka a.d., Beograd)
 • „3DTV CURRENT DEVELOPMENT AND MARKET POTENTIAL“ (Duško Lukač – Rheinische Fachhochschule Köln gGmbH, University of Applied Sciences, Germany)
 • „PRIMJER REALIZACIJE ETHERNET SWITCH-A NA NETFPGA PLATFORMI“ (Danilo Mišović – Elektrotehnički fakultet Podgorica, Crna Gora, Mališa Vučinić – Elektrotehnički fakultet Podgorica, Crna Gora, Milutin Radonjić – Elektrotehnički fakultet Podgorica, Crna Gora, Igor Radusinović – Elektrotehnički fakultet Podgorica, Crna Gora, Zoran Veljović – Elektrotehnički fakultet Podgorica, Crna Gora)
 • „SIMULATORI RAČUNARSKOG SISTEMA“ (Zoran Jovanović – Viša poslovna škola Blace, Srbija, Nenad Jovanović – Viša poslovna škola Blace, Srbija, Suzana Marković – Viša poslovna škola Blace, Srbija, Oliver Popović – Viša poslovna škola Blace, Srbija)
 • „JEDAN PRIMJER PRIMJENE ASIMETRIČNIH KRIPTOGRAFSKIH ALGORITAMA U SISTEMIMA ZA UPRAVLJANJE DOKUMENTIMA“ (Siniša Vujčić – m:tel – Telekom Srpske, Goran Đorđević – Zavod za izradu novčanica i kovanog novca NBS Beograd, Srbija)
 • „OTVORENA ARHITEKTURA ZA EUPRAVU I “OTVORENU VLADU“ (Darko Petrušić, M.Sc.E.E. – Ministarstvo za informaciono društvo, Crna Gora)
 • „STATIČKA ANALIZA IZVORNOG KODA I NJENA PRIMJENA U OCJENI KOMPLEKSNOSTI KODA“ (Dijana Vuković – Elektrotehnički fakultet Banja Luka, Univerzitet u Banja Luci, Zoran Đurić – Elektrotehnički fakultet Banja Luka, Univerzitet u Banja Luci)
 • „ANALIZA MOTIVACIONIH FAKTORA IT KOMPANIJA U DOBA KRIZE“ (Milica Gogić, dipl.mat. – IT Advanced Services, Podgorica, Crna Gora, Doc. dr Ramo Šendelj – Fakulte informacionih tehnologija, Univerzitet Mediteran, Podgorica, Crna Gora)
 • „PROJEKTOVANJE MREŽNIH RESURSA POMOĆU INFORMACIONIH TEHNOLOGIJA“ (Vujadin Lukić – Telekom Srpske, Banja Luka, Bosna i Hercegovina)
 • „TESTIRANJE ETHERNET SWITCH-A REALIZOVANOG NA NETFPGA RAZVOJNOJ PLATFORMI“ (Nikola Ljumović – Elektrotehnički fakultet Podgorica, Crna Gora, Miloš Odalović – Elektrotehnički fakultet Podgorica, Crna Gora, Milutin Radonjić – Elektrotehnički fakultet Podgorica, Crna Gora, Igor Radusinović – Elektrotehnički fakultet Podgorica, Crna Gora, Zoran Veljović – Elektrotehnički fakultet Podgorica, Crna Gora)
 • „MODELOVANJE ZAGAĐENJA VAZDUHA LEBDEĆIM ČESTICAMA DO 10µm SA METEOROLOŠKIM PARAMETRIMA“ (Predrag Ilić – Institut zaštite, ekologije i informatike, Banja Luka, Ljubiša Preradović – Arhitektonsko-građevinski fakultet Univerziteta u Banja Luci, Ratko Dejanović – Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Banja Luci, Svetlana Marković – Institut zaštite, ekologije i informatike, Banja Luka, Zoran Janjuš – Gradska uprava, Banja Luka)
 • „UVOĐENJE IP TELEFONIJE U MREŽI PORESKE UPRAVE“ (Nataša Trbojević – Ministarstvo finansija, Poreska uprava – Centrala, Beograd, Srbija, Dejan Anđelić – Ministarstvo finansija, Poreska uprava – Centrala, Beograd, Srbija, Nebojša Stojanović – Ministarstvo finansija, Poreska uprava – Centrala, Beograd, Srbija)
 • „ANALIZA I MODELOVANJE SOFTVERSKOG REŠENJA ELEKTRONSKOG REGISTRA ZA EVIDENCIJU POSTROJENJA I ZAGAĐIVAČA METODOM SSA“ (Mladen Vidić – Saobraćajni fakultet Doboj, Univerzitet u Istočnom Sarajevu, Ljubiša Preradović – Arhitektonsko – građevinski fakultet, Banja Luka)
 • „MIMO IMPLEMENTATION IN ENVOLVED HSPA SYSTEMS“ (Davor Grgurević – Ericsson Nikola Tesla d.d., Zagreb, Croatia, Dina Šimić – Faculty of Electrical Engineering and Computing, University of Zagreb, Croatia)

NAGRADE I PRIZNANJA

Na završnoj zajedničkoj sednici Upravnog i Stručnog odbora Festivala informatičkih dostignuća – Infofest 2010, održanoj 01. oktobra 2010. godine u Budvi, doneta je sledeća

ODLUKA

o dodeli nagrada i priznanja najuspešnijim učesnicima ovogodišnje manifestacije, kako sledi:

 • Priznanje za kvalitet autorskog rada dodeljuje se Tatjani Stojadinović za rad „Pretraživanje registrovanih lekova, kao jedina e-usluga u e-upravi“
 • Grupi autora Miša Stefanović, Mladen Rudić, Igor Đurić dodeljuje se priznanje za rad „Lična karta fizičkih i pravnih lica – Web aplikacija za prikaz sveobuhvatnih podataka o klijentima banke“

Upravni i Stručni odbor ističe naučno-stručni kvalitet radova:

 • „Testiranje ethenet switch-a realizovanog na NETFPGA razvojnoj platformi“ autorske grupe Nikola Ljumović, Miloš Odalović, Milutin Radonjić, Igor Radusinović, Zoran Veljović
 • „Primer realizacije ethernet switch-a na NETFPGA platformi“ grupe autora Danilo Milošević, Mališa Vučinić, Milutin Radonjić, Igor Radusinović, Zoran Veljović koji doprinose unapređenju naučnog nivoa autorskih radova INFOFEST-a

Upravni organi INFOFEST-a 2010 odlučili su da se, ove godine, nagrada za najbolji autorski rad po Javnom pozivu Organizatora ne dodeli.

Upravni i Stručni odbor INFOFEST-a 2010 izrekom iskazuje zahvalnost nosiocima specifičnih festivalskih programa, kako sledi:

 • Za realizaciju panela „ICT virtuelizacija i novi modeli bankarskih servisa“ – Privrednoj komori Beograda.
 • Za izvođenje savetovanja „Homogenizacija ICT mogućnosti i potreba bankarskog sektora – održive strategije za transformaciju banaka“ – ASSECO SEE Grupi.
 • Za organizaciju seminara „Budućnost informacionog društva“ – S&T Grupi.
 • Za višegodišnji doprinos konceptualnom i organizacionom kvalitetu Festivala informatičkih dostignuća, Organizator dodeljuje priznanje kompaniji Crnogorski Telekom

Za kontinuitet doprinosa regionalnom povezivanju subjekata nadležnih za regulatornu delatnost u oblasti elektronskih komunikacija, dodeljuje se posebno priznanje Agenciji za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost Crne Gore.

Za atraktivnost prezentacije i uspešan debitantski nastup na INFOFEST-u 2010 dodeljuje se priznanje Radio-difuznom centru Crne Gore.

Stručni odbor i Upravni odbor izrekom odaju priznanje državnim organima Crne Gore:

 • Ministarstvu za informaciono društvo
 • Upravi za nekretnine
 • Fondu zdravstvenog osiguranja
 • Ministarstvu uređenja prostora i zaštite šivotne sredine
 • Upravi carina crne Gore

za kvalitet složenih projekata prezentiranih na INFOFEST – u 2010, a koji značajno unapređuju sistem i funkcionisanje državne uprave.

Za kontinuitet napora na uvođenju novih poslovnih servisa baziranih na informacionim i komunikacionim tehnologijama dodeljuje se priznanje Pošti Crne Gore.

Za kvalitet eEPR rešenja ASW-dominus, dodeljuje se priznanje kompaniji ASW inženjering iz Beograda.

Za kooperativnost i pomoć u edukativnoj misiji Festivala INFOFEST-a 2010 u okviru akcije „Studenti na INFOFEST-u“, Organizator iskazuje zahvalnostUniverzitetu Mediteran i Univerzitetu Donja Gorica, kao i kompaniji doMEn iz Podgorice.

Za evidentno unapređenje regionalne tržišne pozicije i jačanje ponudbenih kapaciteta, specijalno priznanje dodeljuje se kompaniji Saga Beograd.

INFOFEST 2010 dodeljuje posebno priznanje Javnom preduzeću PTT Saobraćaja „Srbija“ za projekat „Cetralizacija drugog primerka matičnih knjiga u Srbiji“ koji značajno unaprešuje kvalitet komunikacije građana i javne uprave.

Nagrada za najbolji kompanijski nastup na Festivalu informatičkih dostignuća ravnopravno se dodeljuje kompanijama „Čikom“ iz Podgorice i „e-Smart Systems“ iz Beograda.

PRESS CLIPPING – INFOFEST 2010

Mediji su nezaobilazni deo logistike INFOFEST-a. Preko dvadeset redakcija štampanih i elektronskih medija prati dešavanja Festivala.

Tokom godina, menjali su se uslovi i mogućnosti saradnje, proširivali se oblici izveštavanja uslovljeni novim tehnološkim mogućnostima, ali srž priče je ostala nepromijenjena. Prava i potpuna informacija!

Ovdje možete preuzeti press clipping INFOFEST 2010.